Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пускат безплатен транспорт за желаещите да посетят тържествата по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея
Автор: Екип Varna24.bg 21:30 / 14.08.2023Коментари (1)561
© Уикипедия
Безплатен транспорт е подсигурен за желаещите да посетят тържествата по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея. Това съобщи на пресконференция областният управител на Габрово Мария Башева-Венкова. 

Тя посочи, че автобусите за туристическите походи до Шипка и организираният транспорт от площад "Възраждане“ ще са безплатни за всички желаещи и са подсигурени от Областната администрация в Габрово. 

Автобусите за туристическите походи ще тръгват съответно: за Узана в 7:00 ч., за Соколски манастир в 7:15 ч., за тържествата в 9:00 ч. И трите направления потеглят от площад "Възраждане“, а обратно, от Шипка към Габрово, автобусите ще потеглят в 14:00 ч., посочи Мария Башева-Венкова. 

Ще бъде открита и изложбата "Участието на българи от Бесарабия в Българското опълчение в Освободителната руско-турска война“ на 17 август от 17:30 ч. в Художествената галерия "Христо Цокев“ в Габрово. Тогава, за пръв път в България, ще свири оркестър "Възраждане“, създаден през 1982 г. в Молдова. 

"За събитието от побратимения район Тараклия в Молдова ще пристигне председателят на Районния съвет в Тараклия Иван Паслар. Тараклия е известен като регионът, населяван от най-много българи в чужбина, включително и такива, участвали в освобождението на Родината“, добави още тя. 

От 10-и до 26 август може да бъде видяна виртуалната изложба "Книги и албуми за Освободителната война, съхранявани в Регионална библиотека "Априлов-Пазаузов“. Регионалният исторически музей в Габрово ще представи и своята виртуална изложба "Монументи на Освобождението в образи“. На 17 август ще бъде открита изложбата "Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Руско-турската освободителна война“ в Художествена галерия "Христо Цокев“. 

На 18 август ще се състои традиционното национално състезание за ученици – изкачване на стълбите към Паметника на свободата, по-късно същия ден ще има открит урок по история в мултимедийната зала към паметника. 

На площад "Възраждане“ в Габрово е предвидена тържествената заря-проверка. Вечерта ще бъде изнесен концерт на група "Епизод“ на централния площад в Габрово. 

На 19 август в храма на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола. Ще бъде открита и изложбата "Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени театралните възстановки "Битката при Орлово гнездо“ и "Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“. 

В подножието на върха същия ден се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната "Бъди войник“. 

На 20 август, на поляната под местността "Градище“ в Габрово, е предвиден празник за цялото семейство под надслов "Седем символа на свободата“. 

На 22 август Вера Бонева ще представи книгата "Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода“ в Регионална библиотека "Априлов-Палаузов“. 

На 25 август в градинката пред Глинените гърнета в Габрово ще има творческо ателие за стъкло, керамика и коприна, обединено под мотото "Празнични докосвания в цвят и коприна“.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея е под патронажа на президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека "Априлов – Палаузов“ – Габрово, Художествена галерия "Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В тази долна мръснишка Държава това вече не ме интересува! Ако ще и до мен да го донесат!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: