Пуснаха движението през пътен възел "Кресна" на АМ "Струма"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:56 / 10.08.2023
582
Пуснато е движението по доизградения пътен възел "Кресна“ на АМ "Струма“, съобщават от АПИ. Последният етап от строителните работи стартира на 16 май. Досега в експлоатация бе част от пътния възел, попадащ в обхвата на лот 3.3 Кресна - Сандански на АМ "Струма“.

С доизграждането на пътен възел "Кресна“ на АМ "Струма“ се осигурява безконфликтното и безопасно движение на пътните превозни средства по направлението София – Кулата. С отварянето му за движение в активния летен сезон се повишава безопасността в натоварения участък и включването на трафика от двулентовия габарит на съществуващия първокласен път E79 в автомагистралното трасе на лот 3.3 Кресна - Сандански от АМ "Струма“, който е в експлоатация от декември 2018 година.

От днес движението в посока ГКПП "Кулата“ се осъществява от първокласен път I-1 /E79/ по кръговото кръстовище след гр. Кресна, като на втори изход се поема по новопостроената пътна връзка и движението се влива в участъка Сандански – Кулата от АМ "Струма“. Движението в посока София се запазва по съществуващата връзка.

Доизграждането на пътния възел и функционирането му в пълен обхват не предопределя трасето на АМ "Струма“ през Кресненското дефиле. Пътният възел ще се използва при реализацията на всички алтернативи, разгледани в процедурата, завършила с Решение по ОВОС № 3-3/2017. Това ще даде фактическа възможност за финализиране на извършващата се в момента процедура по сравнение и оценка на всички потенциални алтернативи за трасе, в пълно съответствие с изискванията и препоръките на Европейската комисия. Независимо от това по какво трасе ще се изгради лот 3.2 на АМ "Струма“ през района на дефилето и каква алтернатива ще бъде предпочетена, доизграждането на пътен възел "Кресна“ е необходимо за безопасната и безконфликтна връзка между първокласния път I-1 /Е-79/ и участъка Кресна - Сандански от АМ "Струма“.

Доизграждането на пътен възел "Кресна“ е етап от обект "Автомагистрала "Струма“ Лот 3.2.2, участък "Крупник - Кресна“ – ляво платно от км 389+100 до км 399+500, обходен път на гр. Кресна – част от дясно платно от км 396+137 (по километража на път І-1 /Е79/) до км 401+691.90≡397+000 от Лот 3.3 на АМ "Струма“, включително и пътни връзки“. Изпълнител на проектирането и строителните работи е ДЗЗД "Струма – 3.2.2“, в което участват: "ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, "Главболгарстрой интернешънал“ ЕАД и "ЕПОС – Емпреза Потругеза де Обрас Субтеренеас“ АД, Португалия, Порто Салво)“ ЕООД. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "Струма 2019-ППИ-СВС“, в което са "Пътинвест-инженеринг“ АД и "SWS engineering Spa“, Италия, Тренто.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Градушка удари Тетевенско, унищожена е земеделска продукция
Свиленски: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ
Божидар Божанов от ПП-ДБ: Много грешки направихме
Проф. Чуков: Ако Палестина и Израел бяха в Европа, до 5 години ще...
Сериозни промени в разписанията на влаковете
Теодора Крумова, програмен директор на Център за междуетнически д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).