Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работещите в затворите отбелязват професионалния си празник
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 29.01.2016Коментари (0)411
© Varna24.bg
За десета поредна година служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерството на правосъдието отбелязват своя професионален празник.

На 29 януари през далечната 1879 г. са подписани привременните правила за учредяване на затворите, а учредителното събрание на Княжество България започва своята работа в гр. Търново на 10.ІІ.1879 г. Така се слага началото на новата наказателноизпълнителна система в България и затова с Решение № 862 на Министерския съвет от 15.ХІІ.2006 г. 29 януари е обявен за професионален празник на работещите в системата.

Варненският затвор е построен през 1928 -1929 г. на около километър от тогавашните крайни квартали на града. Средствата (по тогавашен курс - 15 милиона лева) са осигурени от "Фонд за подобряване на затворното дело в България". Сградата е изпълнена от чешката фирма "Пител Браузеветер" след спечелен конкурс и представлява четирикрилна триетажна, модерна за времето си постройка, по италиански проект, немска технология и е обградена с високи тухлени стени. След разрастването на Варна в западна посока, затворът вече се намира недалеч от географския център на града.

По повод днешния ден началникът на затвора във Варна - комисар Йордан Йорданов, отправи приветствени думи към колегите си. Ето ги и тях:

"Днес има празник една "неблагодарна и незабележима професия". Професия, която дава много, но и много взема от душевността на работещите служители в пенитенциарната система.

Професионалният празник е повод както за гордост, така и за равносметка на постигнатото. На този ден с уважение и признателност се отдава дължимото на бившите служители в системата с благодарност за техния труд, безкористност и мъдрост.

Същевременно работещите служители критично осмислят своята работа, тъй като желанието им е по-бързо да се утвърдят европейските стандарти в пенитенциарната практика, което се оказва дълъг, сложен и труден процес.
Изминават година след година на професионални изпитания, свързани със спазване на финансова дисциплина, преодоляване и предотвратяване на различни инциденти, осигуряване на сигурността и третиране на различните категории осъдени и задържани лица.

Екипът на надзирателите преодолява множество опити от лишените от свобода за вкарване на непозволени вещи, опити за неподчинение, провокации и автоагресивни действия. Надзирателите са служителите, които и в горещина, и в студ, в спокойна и в напрегната обстановка неизменно изпълняват своите задължения по охрана, надзор и сигурност.

Инспекторите социална дейност, психолози, учители, медици и деловодители извършват огромна по обем работа за обезпечаване на правния и здравния статус, развитието на образователните и корекционно-възпитателните дейности с лишените от свобода.
Трябва да се отдаде дължимото и на служителите от сектор "Финанси, логистика и капиталови разходи". Те гъвкаво се приспособяват към обстановката, проявяват находчивост, предприемчивост и висока психическа издръжливост при постоянната липса на финансови средства.

Служителите от Държавно предприятие "Фонд затворно дело" успяват в тези трудни условия да проявят своите мениджърски умения, компетентности и характер.
С признателност и уважение е оценен трудът на служителите за техния професионализъм и инициативност при изпълнение на преките им служебни задължения и показана активност в работата им с лишените от свобода.

Честит празник!"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: