Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работници по морето третирани като роби
Автор: Екип Varna24.bg 10:13 / 12.08.2014Коментари (1)622
© Impact Press Group
Архивна снимка
Работодателите по родното Черноморие масово експлоатират служителите си, алармира председателят на федерацията "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към КТ "Подкрепа" Нели Христова. От думите й стана ясно, че правата на работниците се нарушават поголовно. Редовно персоналът по курортите се назначавал на половин работен ден, а реално работел много повече часове.

"Така се спазва осигурителният доход, но хората работят повече", коментира Христова пред БТА. По думите й тенденцията се потвърждавала и от проверките на Главната инспекция по труда, която стартира вчера проверки по морето. Най-много били констатираните нарушения именно в сектора "Търговия и ресторантьорство". Инспекторите установили, че работодателите често престъпват правилата, свързани със заплащането. Освен това оставали нерешени проблемите с нерегламентирания извънреден труд, фиктивните договори за работа на половин работен ден или въобще липсата на такива.

Според Христова добре обучените и знаещи чужди езици сезонни работници отиват в курортите в съседни страни, където припечелват повече пари. "Заплатата на камериерка у нас е в порядъка 400 - 450 лева, докато минималната работна заплата в Гърция е 670 евро", отчете тя.

В сектора у нас са заети над 230 000 души. Голяма част от тях обаче се задържат на тези си работни места за по 3-4 месеца, което пък поставя под съмнение професионализма им и съответно качеството на обслужването.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.08.2014 г.
0
 
 
Ами то това не е нищо ново. То по курортите правата на работниците винаги са били погазвани. Пример: рядко имаш почивен ден, работиш вместо 8-10 по 12-14, правят смените разпокъсани за да не ги хванат, че осигуряват на 4 часа или пък те държат един месец уж пробно и след това си аут, без заплата и друг на твоето място. Заплатите са мизерни 450- 500 лв, на фона на ПЕЧАЛБАТА на работодателя. Не може все да караме хубави коли пък персонала ни да е различен всеки сезон. Основно се работи на процент и така не могат да ги хванат за данъци и всякакви такива врътки. От години не работя на български курорти и няма и да работя, но имам приятели които още се бъхтят да ги пита човек защо.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Тежка катастрофа с много ранени край "Маказа"
Катастрофи във Варна
България в еврозоната
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: