Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работодатели: Недостиг на хора и несъответствия в уменията са най-големите проблеми
Автор: Стоян Маджиров 17:00 / 01.04.2019Коментари (9)2529
©
Недостигът на човешки ресурси, както и несъответствието в уменията, е най-големият проблем на работодателите. Около този извод се обединиха членовете на МКСОР - работодателски организации от четиринадесет държави от Източна и Централна Европа, както и от Азия. Недостигът на персонал е задържащ фактор на растежа в България. Страната ни е на второ място след Румъния по остър недостиг на човешки ресурси - 68% от българските работодатели изпитват системни трудности при наемане на работници. В световен мащаб с подобен проблем се сблъскват 45 на сто от работодателите.

От изключително значение е бизнесът, правителството, а и цялото ни общество да работи за ранно кариерно информиране и ориентиране на младите хора. Това обяви днес председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на Общото събрание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР). Основна тема на срещата, чиито домакин беше АИКБ, бяха проблемите на пазара на труда и възможностите за реформи на образователните системи, така че да отговарят на изискванията на бизнеса.

По думите на вицепрезидента на Европейския икономически и социален комитет Милена Ангелова несъответствията между уменията и знанията на работниците и служителите и изискванията и нуждите на пазара на труда са едно от най-големите предизвикателства, които понастоящем застрашават растежа и създаването на устойчиви работни места в световен мащаб. Те са причина Европа да губи 0.80 евро на всеки отработен час, поради намалена производителност. Според нея е необходимо да се обърне сериозно внимание на участието на бизнеса в разработването на програмите за дуално и професионално обучение, като основният фокус да пада върху техническите специалности.

Д-р Ангелова допълни още, че трябва да се обмисли вариант за намаляване на фундаменталните и общи дисциплини в курса на висшето образование, за съкращаване на срока на обучението, за възприемане на модулен принцип и акцент върху това как се търси и проверява достоверността на информацията, а не върху запаметяването на фактите.

Президентът на Съюза на индустриалците и предприемачите в Русия Александър Шохин представи опита на руските работодатели в хармонизирането на пазара на труда. "Напълно съм съгласен, че проблемите с намирането на квалифицирани кадри е сред основните за бизнеса по целия свят. През последните четири години в Русия също отбелязваме сериозен дефицит на квалифицирани работници. Това е причината в момента страната ни да разработва нова система за квалификация и инструментариум за устойчиво развитие на човешкия капитал“, заяви Шохин.

Той обяви още, че за пет години със сериозното участие на бизнеса са разработени 1 200 стандарта за професионални компетенции, които да бъдат основа за създаване на образователните програми в училищата и университетите. Руският бизнес, заедно с правителството, участва в Национален съвет по професионално обучение и провежда специална олимпиада "Аз съм професионалист“, която дава възможност за изява на талантливи млади хора, като разработват проекти за решения по поставени от бизнеса проблеми.

Представителите на полските, латвийските, естонските, грузинските, казахстанските и беларуските работодателски организации също представиха мерките на бизнеса и правителствата си за справяне с наболелия проблем. Така например, в Латвия работят по възможността за разработват образователни програми, които изграждат компетентности подкрепят извънкласните дейности в техническата и инженерната сфера. Сред другите предложения в прибалтийската страна са въвеждане на система за мониторинг на заетостта и разработване и оптимизиране на програми за специализации в стратегически сектори. В Грузия бизнесът сам е започнал на създава частни училища, за да реши проблема с недостига на кадри.

По време на Общото събрание беше подписан и Меморандум за сътрудничество между Международния съюз на публичните организации, Международния конгрес на индустриалците и предприемачите и Международния координационен съвет на организациите на работодателите.



Още по темата: общо новини по темата: 77
04.02.2024 »
11.11.2023 »
30.04.2023 »
07.04.2023 »
21.12.2021 »
18.03.2021 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
"Страната ни е на второ място след Румъния по остър недостиг на човешки ресурси - 68%" Останалите 32% от работодателите дават по-високи заплати, тоест знаят как да се конкурират на пазара на труда.
+1
 
 
Какъв бизнес , какви бизнесмени бе хора. Това са едни палячовци с различни програми е един общ цирк. Пълни циркаджийч, нагли , без капка култура, и си мислят , че саот рода McLaud. Освен посрамите си задници от този свят нищо друго няма да вземете с вас господа палячовци
+3
 
 
Така е,защото народа е казал:за лудо работи,за лудо не стой...,да ама не, измряха лудите,дето не седяха за лудо....отдавна измряха.... Само дето нашите бизнесмени не искат,да го проумеят,или не им се ще Един пример:Идва инженер,завършил в Пиаченца-Италия,със специалност машини хранителновкусова промишленост,предложиха му........ 1200 лв....а фирмата е яка,та яка...
+7
 
 
Грешка след грешка... Първо проблема е в намаляващото население, и то основно се изнесоха способните хора... Второ манталитета на новото време - следвай мечтите си, не бачкай в офис цял ден, учи да не работиш... Трето бизнесът скопява висшето образование като иска повече практика и по-малко теория, последните 10 години доста се промени обучението в университетите в тази насока - резултата е пчели работници а не хора с висше!!! Четвърто, възпитанието на родителите създава все "специални" същества които трябва да получават всичко наготово и не трябва да работят за да постигнат успех. Пето - заплатите като ги видиш е ти става смешно, има и много некоректни фирми, и като те прецакат 2-3 пъти и вече не ти се занимава. Да продължавам ли?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: