Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работодателите изпратиха писмо до президента Румен Радев във връзка с промените на цените на природния газ
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 17.09.2022Коментари (0)786
©
архивна снимка
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до президента Румен Радев във връзка с предложенията за промени в Наредба 2 за регулиране на цените на природния газ.

В писмото се казва:

С тревога научаваме, че КЕВР възнамерява най-евтиният газ по договорите на "Булгаргаз“ ЕАД да бъде продаван само на регулирания пазар – на топлофикации и газоразпределителни дружества. Това означава, че скъпият газ, който се купува на борсови цени в последния момент, ще бъде насочен към индустрията. Такъв опит за промяна в ценообразуването беше направен през м. януари 2022 г. от редовното правителство на Кирил Петков.

Обръщаме внимание, че през последните 7 месеца със своята нова търговска политика "Булгаргаз“ ЕАД да закупува природен газ от спот пазарите на борсите на възможно най-висока цена, прехвърляйки после тази цена върху индустрията, постави в изключително затруднено положение бизнеса. За голяма част от предприятията тези цени са непоносими. Някои намаляват производството си, други търсят алтернативни на природния газ горива (дизел, пропан-бутан) с цел оцеляване. Сега, в допълнение към всичко това, идва и идеята за промяна на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ.

Българската индустрия, осигуряваща работни места, плащаща данъци, правеща инвестиции в българската икономика, категорично възразява срещу това лобистко изменение и настоява всички ползи от договорите на държавната компания да бъдат споделени с всеки един български гражданин, с битовите потребители и с индустриалните консуматори. Дългосрочните договори са сключени в полза на обществото, от което икономиката е неразделна част. Поради това, всички ползи от тези договори следва да бъдат разпределени балансирано измежду всички потребители на газ в страната – така, както е и към момента. В ситуация на несигурност на енергийните пазари, високи цени на електроенергията, високи цени на природния газ е самоубийство да се предлагат промени в пазара на природен газ. ЕК се кани да въведе регулирани цени, а България да изпрати икономиката на спот цени?!?

"Булгаргаз“ ЕАД имаше установена практика договорите с потребителите на природен газ за следващата година да бъдат сключвани най-късно през юни месец, като по този начин бяха гарантирани не само количествата на всеки един клиент, но и беше осигуряван най-евтиният разход за капацитет и пренос на природен газ. Осигурявана беше и гъвкавост на доставките – нещо, което е от изключителна важност в производствения процес и не води до оскъпяване на природния газ. Напомняме, че към днешна дата няма предложени договори от страна на "Булгаргаз“ ЕАД към българската индустрия. По този начин българският бизнес не може да планира нито своето производство, нито инвестициите и не може да гарантира работните места на своите служители.

Реализирането на намерението за разделяне на доставките ще е във вреда на цялото общество, тъй като ще доведе до по-скъпи стоки и безработица. АОБР е категорично против промените в наредбата за ценообразуване на природния газ и неизбежно ще предприеме всички разрешени форми на протест, ако те станат факт.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) обединява национално представителните работодателски организации. 82% от наетите в България работят във фирмите, членове на тези организации. Нашите членове формират 86% от брутната добавена стойност в страната. По отношение на природния газ компаниите в АОБР потребяват на годишна база над 1 млрд. куб. метра, което представлява над 30% от конумацията в страната.

Неяснотата по дългосрочния договор на "Булгаргаз“ ЕАД с "Газпром Експорт“ ООО поставя българския енергиен пазар в несигурност и влошена ликвидност, отказът за балансирано разпределение на количествата по дългосрочния договор с AGSC влошава още повече икономическата среда на българския бизнес, с произтичащите вреди за икономиката и социалния мир.

Позволяваме си да изкажем притесненията си и пред Вас, доколкото подобни действия застрашават функционирането на националната икономика на прага на зимния сезон, задаваща се рецесия в Европа и в разгара на тежка ценова ситуация на енергийните пазари, която вече изтощи почти изцяло резервите на българските предприятия, поради което настояваме за балансирано разпределение на приeманите количества природен газ по дългосрочните договори на "Булгаргаз“ ЕАД за регулирания и нерегулиран сектор.



Още по темата: общо новини по темата: 259
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: