Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работодателите във Варна предвиждат да увеличат нивата на заетост
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 11.12.2018Коментари (25)1967
©
Българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в периода януари-март според резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта, които бяха обявени днес. 11% от работодателите отчитат увеличение на нивата на заетост, 7% предвиждат намаление и 78% не очакват промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта на страната е +8%. Прогнозата, която събира данни от 620 работодатели от пет региона в България, е най-слабата през последните четири години, като перспективите за наемане намаляват с 2 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и с 5 процентни пункта на годишна база. 

"Намеренията на работодателите за наемане на служители през първото тримесечие на 2019 г. остават сравнително скромни, което се дължи на факта, че в началото на годината те обикновено изчакват да видят как ще се развият нещата, преди да вземат по-сериозни решения за увеличение на работната сила. В същото време компаниите все по-често споделят притесненията си, че имат нужда от нови служители, но не могат да намерят достатъчно подходящи кандидати. В момента едни от най-търсените профили включват работници и експертни позиции и много работодатели вече започнаха да внасят такива таланти от чужбина“, каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани.

"Изключително важно е всички заинтересовани страни – директори, мениджъри "Човешки ресурси“ и собственици, да осъзнаят, че пазарът на труда е крайно конкурентен, така че трябва да осигурят на служителите си дългосрочен ангажимент, за да се задържат на пазара. Един бизнес днес трябва да е подготвен и да инвестира в работната си сила и колкото по-бързо реагира в настоящата ситуация, толкова по-добра позиция ще има в бъдеще.“ 

През следващите три месеца работодателите предвиждат да увеличат нивата на заетост във всички пет региона, като най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив, където нетната прогноза за заетостта е +12% - подобрение от четири процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. София и Варна също предвиждат възможности за нови работни места с прогнози от +9%, докато работодателите в Русе и Бургас отчитат прогнози от съответно +8% и +7%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане на служители намаляват в три от петте региона, като работодателите във Варна отчитат най-значителен спад от 8 процентни пункта, докато прогнозите за Бургас и Русе са по-слаби с 2 процентни пункта. В същото време прогнозата за София се подобрява с 2 процентни пункта.

По отношение на отделните сектори се очаква нивата на заетост да се увеличат във всички 10 индустрии през следващото тримесечие. Работодателите от сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ споделят най-силни намерения за наемане на служители с нетна прогноза за заетостта от +25% - значително увеличение от 15 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. Сектор "Строителство“ също отчита ръст от 15 процентни пункта с прогноза от +19%, докато работодателите от сектор "Търговия на едро и дребно“ имат прогноза от +14%. Както в сектор "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“, така и в сектор "Производство“ работодателите предвиждат умерено увеличение на работната сила с прогнози от +10%, докато работодателте от сектор "Минно дело“ и "Публичен и социален сектор“ отчитат най-слабите прогнози от +2%.

В допълнение работодателите от средно големите компании (50-249 служители) споделят най-силните намерения за наемане на служители с нетна прогноза за заетостта от +14%, докато прогнозата на големите предприятия (>250 служители) е +13%. Малките (10-49 служители) и микропредприятията (<10 служители) отчитат прогнози от съответно +8% и +6%. В сравнение с предишното тримесечие работодателите от средно големите предприятия отчитат подобрение от 5 процентни пункта, докато прогнозите на работодателите от големите и малките предприятия са по-слаби със съответно 4 и 3 процентни пункта. Работодателите от микропредприятията отчитат сравнително стабилни планове за наемане на служители.



Още по темата: общо новини по темата: 77
04.02.2024 »
11.11.2023 »
30.04.2023 »
07.04.2023 »
21.12.2021 »
18.03.2021 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
На мен ми харесва Пловдив , като индустриален център на нова България .
-1
 
 
Elestar....Вземи се гръмни моля те.Ако Хепи е елитно заведение,то ти си СЕЛЯНДУР от класа.Та коя магия е развалил Тотев на Пловдив....онази с кенефите на Славчо ли ? Хубаво е че пишеш Чопър с големи букви,но аз не съм живял в Англия и нямам намерение.Тези строителни нотки явно идват от отпадъците на брат ти с 15 год.стаж :))))
на 11.12.2018 г.
-2
 
 
Проблема не е в работните места. ДА, има ги предостатъчно и това поскоро е отрицателно, ще обясна защо: за една позиция кадидастват да речем 100 човека , взимат един и очакват от него да прави чудеса и да поема работата други хора , които от своя страна държат на местата си и по всякакъв начин вгорчават живота на новака,като висше стоящите не обращат внимание какво се случва в даден отдел. И когато даден служител каже искам нещо (повишение , по-добра работна среда или нещо) му бият шута и му казват или продължваш с нас на същите условия или има още дрипльовци съгласни да вършат работат ти. Проблема е начина на назначаване , израстване и ангажираност на работодателите към новия служител. За почвето работодатели обучение и въвеждащи програми или не съществуващи или са неясно обособени. Също ако някой погледне jobs /zaplata или друг сайт и направи елемтарна проверка ще види особенно при outsorsing компания , са периоди много места август-септември/март-април ( защото след лятна/ваканция ваканция има много напуснали или по-точно свършването на изпитателния ) , което показва че държат заплатите на едно ниво , а след като се изнесоха в провиницията успяха да намалят заплатите , нищо че приходите им растат. Така че хубаво да има нови големи играчи на пазара , но трябва да се гледа реално какво точно предлагат - а не само да се разкриват нови и нови работни места , а да няма хора , които да искат да работят на тях и да се хвалиш: ейй го на има работа , а не искате да работите ... ( също и илюзията за това че еди кой си получавал големи пари също е глупава)
0
 
 
И едни от най-мрънкащите хора са тук,за съжаление.Всеки байчо иска да взима,колкото всеки инженер,програмист и всеки по-високо квалифициран човек.А насреща просто едни бачкатори,лошо няма,но не може да имаш големите претенции.Има и бачкатори без специална квалификация,които взимат 1300-1500,но с много труд.А масата иска да взима много с кибик на стола от 8 до 5.Няма как да стане,спрете да се оплаквате,а работете.Работа има,другото зависи само от вас.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: