Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радан Кънев: Ако България разбере Зелената сделка като възможност, вместо проблем, може да извлече много ползи
Автор: Чериса Кормова 21:27 / 06.11.2023Коментари (2)1525
©
Ако България има целенасочена и трайна политика да разбере Зелената сделка като възможност, а не като проблем, може да е една от държавите, които да извлече изключително много от нея. Това каза евродепутатът Радан Кънев по време на обучение за млади журналисти в партньорство с Европейския парламент, организирано от БТА на в София, предаде репортер на ,,Фокус".

"България е почти единствената по-голяма държава в Европа, която няма собствена автомобилна промишленост. Ние не произвеждаме коли с двигатели с вътрешно горене и няма никаква перспектива да произвеждаме. Съответно преминаването към нови решения в мобилността може да представлява много голям интерес за България. Имаме много сериозна национална традиция в производството на най-различни видове батерии, в тяхното рециклиране, както и в производството на електродвигатели. Това е един от браншовете на машиностроенето, които не умряха в България и имат много голям потенциал тепърва да се развиват. Естетствено това изисква освен да се инвестира част от прочутите европейски пари от Зелената сделка, така и да се включат мащабни международни инвеститори. Тази перспектива е много реалистична ако се работи за нея", смята евродепутатът.

Радан Кънев подчерта, че България има и задоволителна стоманена промишленост. По думите му тя е една от нишите, по които ако иска, страната ни може да стане бутикова.

"Имаме и химическа промишленост, пред която съществуват много възможности за включване в целия този процес. Това което очевидно нямаме е политическа стабилност, доверие в правосъдната система и стратегически капацитет на управлението, защото за да привлечеш сериозни инвеститори е необходима правна и политическа сигурност", категоричен е той.

На въпрос къде е България в контекста на енергийната ефективност, Кънев заяви, че страната ни няма ясна стратегия както за нея, така и за реновирането на сградите.

"Мисля, че хората в България разбраха, че има смисъл от реновиране на сградите, но имат своите възражения към качеството на изработката. Няма никакво съмнение, че това се отразява автоматично на сметките за отопление през зимата. Сътветно желанието за влизане в тези програми е много увеличено. Това, което трябва да занем на политиеско ниво е, че няма шанс всички сгрди в България да бъдат реновирани с публични пари. Това е невъзможно", подчерта евродепутатът.

Радан Кънев коментира още една актулна тема, а именно затварянето на въглищните централи у нас и притеснението на хората, че ще останат безработни:

"В момента, в който трансформацията на всеки въглищен регион в Европа започне, това носи след себе си огромен риск и разговорът с хората трябва да бъде откровен. Да се твърди, че няма проблем, защото има фонд за справедлив преход и 1 млрд. евро не е сериозен. Българският подход към въглищните региони е уникален в европейски мащаб – няма друга държава, в която от момента на влизане в ЕС политическата власт упорито да отказва да приеме, че такъв въпорс съществува", иронизира Кънев.

По думите на евродепутата, влизайки в ЕС България влиза и в директивата за трговията с емисии:

"Много хора я приписват на Зелената сделка, която е от 2019 г.. Истината е, че тази директива е в пълна сила още през лятото на 2005 г.. Тоест постепенното спиране на въглищната енергетика чрез икономически механизми е заложено преди нашето влизане в ЕС", категоричен е Радан Кънев.



Още по темата: общо новини по темата: 156
07.05.2024 »
06.05.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.11.2023 г.
0
 
 
Зелената сделка: Изгонваме всички българи в чужбина и готово. Няма кой да замърсява.
Aнонимен
на 07.11.2023 г.
0
 
 
Абе, боклук такъв. Набара и ти едни пари и си оправи живота. Боли те дедовият за нас. Нищожество.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: