Радев: МС дава 1, 580 млрд. лв. за дофинансиране на Министерството на енергетиката

Автор: Ваня Кузманова
Коментари (0)
13:58 / 27.03.2024
1331
"МС дава 1, 580 млрд. лв. за дофинансиране на Министерството на енергетиката", заяви енергийният министър Румен Радев на брифинг в МС, предаде репортер на "Фокус".

По думите му са имали в рамките на МС дискусии и утвърждаване на два важни акта.

"Единият е постановление на МС, което решава проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. и вторият акт е решение на МС, което конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношения в сектор "Енергетика". По отношение на постановлението - предлагат се одобряване на промени в бюджета на Министерството на енергетиката с дофинансиране 1 млрд. 580 млн. лева. Целта на тези средства е придобиване на вземанията на "Българския енергиен холдинг" и на "Булгаргаз ЕАД" и на "Топлофикация София". За целта трябва да се получи положително решение за режимите на държавана помощ от страна на ЕК", допълни Радев.

"Това постановление решава следния казус. Имаме в огромен размер натрупани задължения от страна на Топлофикация София към енергийния сектор за газови доставки. В годините натрупваните задължения бяха и прехвърляни от страна на "Булгаргаз" към БЕХ. Това доведе до задълженията към БЕХ. Останалата част се натрупваше като салда към "Булгаргаз" и към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лева. Връщаме ликвидност в сектора с това постановление. По отношение на РМС-то коментираме разпределението на сумите, влезли в сектора, така че да решим оперативните въпроси", каза още той. 

Енергийният министър посочи, че по отношение на Фонда за сигурност и към момента имат над 430 млн. лева налични, за да можем да реализират задачите си по изпълнение на подкрепата си за битовия потребител от 1 юли 2024 г. "Това използване на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и не е компрометирано", подчерта Радев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).