Радев: Високата избирателна активност ще укрепи легитимността на институциите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:05 / 22.03.2023
821
Изключително важно е в предсрочните парламентарни избори да участват възможно най-много граждани, което да укрепи легитимността на институциите.   Високата избирателната активност зависи от способността на партиите да предложат устойчиви решения и стратегически дългосрочни политики за справяне с предизвикателствата.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков“ 2 се срещна с представители на Службата за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Службата откри на 1 март мисия за наблюдение на избори за предстоящия вот за народни представители. Вицепрезидентът Илияна Йотова също участва в срещата.

По време на разговора бяха обсъдени предприетите мерки за гарантиране на сигурността на вота, както и организацията на изборния процес. Държавният глава открои ролята на служебното правителство, което и за предстоящия парламентарен вот работи за осигуряване на условия за честни, прозрачни и свободни избори. Видеонаблюдението при броенето на бюлетини бе откроено като средство за изсветляване на изборния процес.

Държавният глава посочи също така, че обществото ни има нужда не от поредна предизборна кампания, основаваща се на противоречията между партийните лидери, а ориентирана към реалните проблеми. Необходимостта политическите сили да насочат вниманието си и към българите зад граница също бе подчертана.

Акцент в разговора бяха промените в Изборния кодекс. Президентът Радев припомни наложеното от него вето на последните изменения, което бе преодоляно от народните представители. По думите му настоящият закон е променил характера на машинното гласуване, което досега успешно се е справило с редица недостатъци на изборния процес: намалило е значително процента невалидни бюлетини, грешките в протоколите на секционните избирателни комисии и купуването на гласове.

Виж коментарите (0)

Още по темата (674):
07.05.2024 ПП-ДБ във Варна се регистрира за участието си в изборите
28.04.2024 Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите
22.04.2024 Нова среща между Радев и Главчев заради рокадите в кабинета
17.04.2024 Главчев към Радев: Нямам доверие на двамата министри, предложени за смяна
10.04.2024 НС с редовно заседание, продължава да работи и по време на служебния
кабинет
07.04.2024 От ПП-ДБ призовават Радев да не подпише указа за служебен кабинет
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).