Радев отдаде почит пред лобното място на Никола Вапцаров

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:26 / 23.07.2022
998
Днес, когато демократичните ценности са обект на всекидневни посегателства, когато навсякъде по света се надигат старите демони, е важно да почетем онези, които не пожалиха сили в борбата срещу фашизма, които умираха за свободата и мечтаеха за справедливост. Това заяви президентът Румен Радев, който участва във  възпоменателното поклонение по повод 80-ата годишнина от гибелта на големия български поет Никола Вапцаров.

На Мемориала "Гарнизонно стрелбище" в столицата президентът днес отдаде почит пред лобното място на Никола Вапцаров.

"В битката на терора срещу идеала, на посредствеността срещу таланта неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието“, отбеляза в словото си държавният глава.

Той подчерта, че Никола Вапцаров е най-яркият символ на българската трагедия - талантът да бъде убиван и да се преследва дори и паметта за него. Президентът допълни, че поетът е надживял всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия талант.

"Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта,  докато тези на неговите хулители обременяват само собствената им съвест", подчерта той.

Румен Радев отбеляза, че Вапцаров е "мъченик на праведна кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история".

"Затова са и вандалските посегателства върху антифашистките паметници и насаждането на историческо невежество в обществото", допълни още президентът.

По думите на държавния глава антифашизмът е важна част от миналото на България и всеки, който го отрича, отваря пътя към нови исторически разделения и трагедии. Президентът заяви и че е въпрос на граждански и човешки дълг да пазим паметта за саможертвата на хилядите хора с достойнство и идеали, паднали жертва в името на свята кауза.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).