Радев след срещата със Заев: Добрите отношения ще донесат добро и за двата народа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:08 / 17.06.2021
2236
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение у нас. Акцент във визитата е задълбочаването на двустранния диалог и перспективата за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

Заев проведе разговор и с българския държавен глава Румен Радев, след който беше даден брифинг пред журналисти.

Република Северна Македония за нас е най-важната близка приятелска страна. Затова се нуждаем от регулярни контакти, диалог и сътрудничество, подчерта президентът Румен Радев.

За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това се отрази и на вашата перспектива за присъединяване към ЕС, допълни Радев.

Договорът за сътрудничество от 2017 г. нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи решения и действия, каза още президентът на България.

Радев благодари на колегата си от Р Северна Македония Стево Пендаровски.

Съвместната ни визита в Рим демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към всички наши граждани за сътрудничество, приятелство и разбирателство. И аз съм обнадежден, че този дух го виждам и на ниво правителство, обясни президентът Радев.

Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще. За нас е много важно да имаме диалог и аз ви приветствам за това, че вие сте тук за открит, конструктивен диалог, заяви президентът Радев.

Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати, които да доведат до започване на преговори за присъединяване на Р Северна Македония към ЕС и нашите млади хора да градят заедно своето бъдеще.

Президентът обясни още, че България ще дари 50 000 ваксини на Р Северна Македония. Обмисля се и още една инициатива - млади хора от западната ни съседка да дойдат на почивка у нас, обясни Радев.

От своя страна Зоран Заев заяви, че съвместното посещение на президентите на България и Република Северна Македония в Рим е дало послание към младите, че трябва да продължат заедно да работят, да поддържат приятелството между двата народа.

Той е категоричен, че двете страни сами трябва да разрешат проблемите си.

"Имаме приятели навсякъде по света, които могат да помогнат, но решението е да си помогнем сами. Убеден съм, че ще имаме успех", каза той. Вече е изпратено посланието да бъдем приятели, да сме близки, да не се мразим. Добрите отношения ще донесат добро и за двата народа.

Заев благодари за инициативата за доставка на ваксини на РСМ и за предложението младежи от страната му да почиват в България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).