Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рай за пазаруващите в Одрин! Рекорден срив на турската лира
Автор: Екип Varna24.bg 21:52 / 23.11.2021Коментари (1)1049
© Varna24.bg
Турската лира се срина драматично с 8% днес, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган защити неотдавнашните резки намаления на лихвите и се зарече да спечели своята "икономическа война за независимост" въпреки масовите критики и молбите за ревизиране на курса, предаде "Ройтерс". Бърза проверка на Varna24.bg показва, че в момента в българските обменни бюра 1 турска лира може да бъде закупена за 0,145 лв.

Лирата се срина до 12,49 спрямо долара, след като постигна рекорди в последните 11 поредни сесии. Тя загуби 40% от стойността си тази година, включително почти 20% спад от началото на миналата седмица.

Ердоган упражни натиск върху централната банка да се насочи към агресивен цикъл на количествени улеснения, който според него има за цел да увеличи износа, инвестициите и работните места, дори след като инфлацията се покачва до близо 20% и обезценяването на валутата се ускорява, изяждайки сериозно доходите на турците.

Бившият заместник-управител на централната банка Семих Тюмен, който беше уволнен от Ердоган миналия месец, призова за незабавно връщане към политики, които защитават стойността на лирата.

"Този ​​ирационален експеримент, който няма шанс за успех, трябва да бъде изоставен незабавно и трябва да се върнем към качествени политики, които защитават стойността на турската лира и просперитета на турския народ", настоя той в "Туитър".

Лирата е най-лошо представящата се валута на страна от развиващите се пазари тази година, най-вече заради това, което анализаторите наричат ​​безразсъдно и преждевременно разхлабване на паричната политика. Спрямо еврото турската валута отслабна до ново рекордно ниско ниво от 13,4035.

Изглежда, че купувачите губят интерес, след като индикаторите за волатилност скочиха до най-високите нива от март, когато Ердоган внезапно уволни бившия твърдолинеен шеф на централната банка и назначи единомислещ критик на високите лихви.

"Спредовете показват, че на пазара няма ликвидност", отбеляза форекс дилър, цитирайки коментарите на Ердоган като основен двигател.

Доходността на 10-годишните референтни облигации се повиши над 21% за първи път от началото на 2019 г. Турските суверенни доларови облигации паднаха с повече от 1 цент в началото на търговията, показват данните на Tradeweb.

След като лирата се срина, основният индекс на акциите скочи с 1,5% заради внезапно евтини оценки.

Централната банка намали своя лихвен процент миналия четвъртък със 100 базисни пункта до 15%, което е много под инфлацията от близо 20%, и сигнализира за още количествени улеснения.

Тя намали лихвите с общо 400 пункта от септември насам, което анализаторите нарекоха опасна грешка на политиката, като се има предвид дълбоко отрицателната реална доходност и като се има предвид, че почти всички други централни банки започнаха затягане или се готвят да го направят.

Анализатори казаха, че скоро ще са необходими спешни увеличения на лихвите, докато спекулациите за основен ремонт на кабинета с участието на финансовия министър Лютфи Елван също натежаха.

Ердоган защити политиката на пресконференция късно вчера и настоя, че по-строгата парична политика нямало да намали инфлацията.

"Отхвърлям политики, които ще свият страната ни, ще я отслабят, ще обричат ​​народа ни на безработица, глад и бедност", подчерта Ердоган след заседание на кабинета, което предизвика спад на лирата в края на деня.

Societe Generale отбеляза вчера, че централната банка ще трябва да осъществи "спешно" увеличение още следващия месец и да повиши лихвения процент до около 19% до края на първото тримесечие на 2022 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: