Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Райна Манджукова: България помни, грижи се и има нужда от всички българи отвъд пределите й
Автор: Веселка Иванова 14:09 / 21.10.2023Коментари (0)735
© Facebook
Нека се познаваме един друг, да осъзнаваме, че българите не сме само в България, а навсякъде по света. Тези, които са отвъд пределите на страната, трябва да знаят, че България помни и има грижа за тях, че те са й нужни. Само ако се познаваме, тогава не бихме допуснали неща, които се случват в момента.  

Това послание отправи от предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова по повод празника на бесарабските българи, който ще се състои днес и утре пред Националния дворец на културата в София. Събитието е част от програмата за честване на Деня на бесарабските българи, който традиционно се отбелязва на 29 октомври всяка година. 

"Организираме най-различни изяви, които да напомнят за този ден, които да отворят за пореден път разговор за бесарабските българи“, обясни тя и припомни историята на празника:  

"На 29 октомври 1838 година е осветен храмът "Свето Преображение Господне“, който са построили бесарабските българи в град Болград, Украйна – символичната столица на бесарабските българи. 100 години по-късно, след Освобождението на България, бесарабските бъргари създават "Съюз на бесарабските българи в България“. 29 октомври 1938 година обявяват за Ден на бесарабските българи. Целта – да се знае, че и зад Дунав има българи и да се установи и укрепне връзката между българите в свободна България и отвъд Дунава. За съжаление, началото на Първата световна война /1938 г./ осуетява това да се превърне в традиция. Към нея се връщат през 1989 година. От тогава реално вече ние съвместно с дружество "Родолюбец“ се опитваме да утвърждаваме този ден като ден на връзка и спомен за тези българи, които са заминали, но са останали "кръв от кръвта и плът от плътта на България“.  

На 21 и 22 октомври (събота и неделя) 2023 г. от 12:00 до 22:00 часа Изпълнителна агенция за българите в чужбина организира празничния уикенд по случай Ден на бесарабските българи, който традиционно се отбелязва на 29 октомври всяка година. Мястото на провеждане и в двата дни е площадът пред Националния дворец на културата. 

Гостите на събитието ще могат да опитат различни български традиционни ястия от общностите ни в чужбина; да се насладят на хубаво бесарабско вино; да се запознаят с изпълнителния директор на агенцията г-жа Райна Манджукова, както и с част от екипа. Ще видят ревю на народни носии от различните региони в България, представени от бесарабската българка носителка на титлата Мисис България Юнивърс 2022 – Оксана Желяпова. За най-малките е предвидена разнообразна програма включваща арт ателие; забавления и атракции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: