Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рашков: Има завишен миграционен натиск към страната ни
Автор: Екип Varna24.bg 09:50 / 30.07.2021Коментари (2)939
©
"Въпросът за миграционния натиск е изключително важен и е съществен не само за България, това е световен проблем. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема. Независимо, че сме от 70 дни в министерството, полагаме всички усилия, защото има завишен миграционен натиск“.

Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламента, където депутатите поискаха да го изслушат във връзка с нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция в България за периода на служебното правителство.МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск нарасне изключително много, допълни Рашков. Той даде пример с Литва, където натискът е 30 пъти повече, отколкото предходен период. Натиск има и срещу Гърция. Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия.

"Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и се стараем да го правим. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване в страните от региона с цел достигане държавите от Западна Европа“, обясни още служебният вътрешен министър.

По думите му миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск заради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което ще породи вътрешни проблеми.

В Турция е отчетено рязко покачване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се и повишаване на наплива на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница.

"Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България. Затварянето на балканския маршрут наложи мигрантите и каналджиите да разработват нови методи в търсене на алтернативни маршрути. Увеличаването на миграционния натиск към България се дължи както на подходящите климатични условия през летния сезон, така и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса“, обясни още Рашков.

Съществен фактор е и облекчаването на COVID мерките и в Турция.

През месец юли се отчита нарастване с два пъти на преминалите лица и превозни средства на основните гранични пунктове у нас, което основно се дължи на транзитно преминаване на лица с цел туризъм през нашата територия.

"Контролът не е занижен, защото се натъкваме на множество случаи, при които мигранти се транспортират", уточни Рашков. 

През месец май у нас са регистрирани опити на 2500 граждани на трети страни да преминат територията на България. От тях "Гранична полиция“ са задържали 113 лица. През месец юни опит да влязат у нас са направили 4504 души. За същия период са задържани 61 чужди граждани. През юли се отчита лек спад от 5% на опитите да се премине през страната ни в сравнение с предходния месец.

От началото на годината до 27 юли са регистрирани общо 17 621 опита на граждани на трети страни да влязат на територията на България, като 16 900 са се върнали обратно във вътрешността на съседните държави. 590 лица са задържани от граничните власти, които са влезни нелегално у нас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Щото министера е зает да прави плюнки по герб...
+2
 
 
пияната дамаджана къде ще се крие след мандата?Само питам.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: