Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рашков за реформата в МВР: Никой няма да бъде уволняван
Автор: Екип Varna24.bg 13:04 / 25.03.2022Коментари (1)792
©
Реформата в МВР и в момента върви. Функционалният анализ на МВР е готов. Това каза в интервю за БТА министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Той посочи, че в известна степен е реформирана Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ и дирекция "Управление на собствеността и социални дейности“, в която са били открити множество пробойни, от които са изтичали големи бюджетни средства досега.

– Министър Рашков, какво се случва с реформата в Министерството на вътрешните работи, трябваше да се изготви функционален анализ? 

Реформата в МВР и в момента върви. Тя приключи в дирекцията за управление на собствеността. Реформира се в известна степен и ГДБОП. Готов е функционалният анализ, в близките дни ще го гледаме. Изготвен е и математически модел, на основание на който специалисти са определили във всяка една област, където има регионални дирекции, районни управления и полицейски участъци какви са кадровите ресурси, населението, икономически субекти и други, и каква е криминогенната обстановка. На тази база се извеждат оценъчни критерии и може да се направи извод къде има недостиг и излишък на ресурси. Там, където има излишък, ще трябва да се вземат някакви мерки. 

Има случаи с районни управления, които са с много ниска натовареност при умерена криминогенна обстановка, за разлика от по-големи управления, които обслужват региони с над 100 хил. души. Това не може да продължава така.

– Ще бъдат ли уволнявани служители на МВР?

Никой няма да бъде уволняван. Това е видно и от това, което направихме по отношение на тази дирекция, която ви казах, че преструктурирахме ("Управление на собствеността и социални дейности“) и в която видяхме колко пробойни има да изтичат бюджетни средства – огромни пари са изтичали досега. Ние констатирахме над 50 души, които тук в централата не са необходими, не ги уволнихме, но ги пренасочихме към столичната дирекция, защото там пък има недостиг, да кажем, на охранителни служители. 

Ще направим всичко възможно да запазим в голяма част състава. Защото, както сега се случи, това е един много сериозен урок, който ни задължава много да не робуваме на някои принципни положения, като този функционален анализ. Ето - военни действия и ние трябваше да вземем охраната на множество, стотици обекти със стратегическо значение и други с по-малко такова. Затова трябват хора. Ако ние се лишим от кадрите, ние може в такъв сериозен момент на конфликт - военен или друг, да нямаме кадри и да не можем да осигурим безопасността на държавата и на хората. Много внимателно трябва да се преценяват и тези неща. 

– Има ли срок за реформата, за започване на преструктурирането?

Ние сме почти готови. До края на тази седмица, ми се струва, беше срокът да получим становища от дирекции от страната, за да видим и тяхното мнение, да видим къде според тях има излишък и недостиг на хора, на техника, къде да оставим районните управления, къде да ги трансформираме в участъци, защото има малки населени места, които не се нуждаят. Ще трябва да се прегледат структурите, защото има обезлюдени райони, където няма хора.

Преди дни пред народните представители споменахте, че ще изготвите списък с преписките, изпратени от МВР на прокуратурата, по които няма информация за извършена дейност, като тази за АМ "Хемус".

– За колко броя преписки става дума?

Те са стотици. Аз имам идеята да ги извадим, да ги подредим, за да се знае кои са, от кога са и по коя няма отговор. Не е вярно, че МВР не иска да работи с прокуратурата, защото ние обективно им пращаме материалите. Ние не можем да работим без тях. Те (прокуратурата), получавайки материалите, започват да оценяват тези материали дали имат значение за някой човек, който те пазят като "чадър“, или няма значение преписката. Ако няма, те я пускат да върви, ако има, започва едно голямо мислене и на първо време я "слагат на трупчета“ и това дело стои и не се решава. Докога няма да се решава? Докато може да се задържи, включително и докато изтече давността.

Ние трябва да направим опит поне една част от преписките, за които няма отговор, ако не всички, да ги приведем в известност и да ги кажем на цялото общество. В МВР има около 2000 разследващи и хиляди други оперативни работници, които работят по една или друга линия, ние сме огромно ведомство, в което се изготвя много информация, която отива в прокуратурата, а трудът на хората и тези огромни бюджетни средства се харчат напразно от държавата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
пияната дамаджана и рИформи?!?Спри да се наливаш,алкохолик!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: