Расте ли напрежението между управляващите и президента?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:13 / 21.06.2023
510
Не знам как президентът направи заключение, че този парламент е с ниска легитимност. През последните години сме се явявали пет пъти на избори и този парламент отразява волята на хората. Това заяви политологът доц. Даниел Смилов в ефира на bTV.

"Струва ми се неприемливо държавният глава да определя по този начин парламент, който е успял да състави редовно правителство след дълъг период на служебни“, добави той.

Според Смилов служебните правителства по идея са да запълват времето между два парламента: "имахме период, в който едва ли не президентът управляваше.“

"В момента президентът поддържа риторика, която в неговите представи продължава линията, която той заложи с присъединяване към протеста срещу управляващите. Има няколко основни грешки – кризата на легитимността се проявява тогава, когато се появяват антисистемни партии, склонни към насилие, нарушаване на гражданския мир“, каза политологът проф. Румяна Коларова

"Ако има криза на легитимността, ще я мерим с "Възраждане“ и чрез онези техни протести, които са срещу приетата от всички политика“, добави тя.

Според политическия анализатор Слави Василев ако има криза на легитимност, тя се намира в обстоятелството, че "една неестествена коалиция не може да продължи да функционира, камо ли да пипа устоите на държавата по толкова сериозен начин.“

"Искам да чуя каква ще е тази съдебна реформа, която те ще искат да правят. Вече се говори как ще има промени в Конституцията, това е изключително сериозно. Те явно подготвят гражданите, за да могат управляващите в лицето на Пеевски и Борисов да си гарантират съдебно спокойствие“, добави той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (1133):
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
21.05.2024 Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Иванов поиска да бъде президент
21.05.2024 Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканцията си заради пенсиите
Още новини от Национални новини:
Мащабна акция на ГДБОП
Голяма промяна за банките, но ще се случи по-бавно заради ресурси...
Как може да възстановите здравноосигурителните си права?
Важно е да знаете кой и кога има право да ни спира на пътя
Тежка катастрофа затвори "отсечката на смъртта", двама са пострад...
Трамвай блъсна човек: Мъжът е откаран в болница и е в тежко състо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).