Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Равноденствие" от Володя Вълчев – екстремната експресия, която продължава да вълнува
Автор: Пламена Николова 17:46 / 05.05.2020Коментари (0)2515
©
Картината на деня на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна днес е на едно от емблематичните лица на варненската артистична бохема от последните години на ХХ век – Володя Вълчев (1953 – 2000). В неговите картини присъстват неизменно водата, земята и въздухът – трите стихии, уловени със страст и екстремна експресия във върхово естетско преживяване на цвета. За своите почитатели Володя Вълчев остава Повелителят на пролетните води, който усеща тревожната красота на енергиите на живота. Той беше художник, който чуваше звука на цвета. Нека се вслушаме/вгледаме в неговото "Равноденствие", забележителна картина, която продължава да вълнува.

Картината представя изкуствоведът Румен Серафимов, уредник в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна и изследовател на творчеството на художника:

Володя Вълчев е от поколението, което влиза в изкуството ни в самото начало на 80-те години на ХХ век. Изключително силно поколение, което внася по-модерен, по-свободен дух на изразяване. Тази картина е от втория период на живописното творчество на Володя Вълчев. През 1985 г. той влиза в новото си, просторно и светло ателие във фабрика "Вулкан", превърната в художническа колония. През следващите пет години в живописта му се появяват нови особености, които придават много впечатляващ визуален характер на картините му. В общото тъмно, сиво-черно или студено кафяво пространство изгрява много по-цветен и интензивен център предимно в червената гама. Това се вижда и в тази изключителната творба от 1989 г., в която се разпознава силуетът на женско тяло, разположено вертикално в средата на композицията. Фигурата е стопена и превърната в чиста, експресивна и чувствена живопис в някакъв енигматичен "Бейкъновски" дух.

Естетическият характер на изкуството на Володя Вълчев го приобщава изцяло и напълно към модерната европейска живопис. Или по-точно към този неин класически етап от развитието ѝ, при който се отстранява миметичната, природонаподобителната, реалистичната образност и се приемат принципите на автономната живопис. Тези принципи въвеждат изразяването преди всичко на субективното емоционално преживяване, на индивидуалната душевност, на личния темперамент и чувство. Те създават "автономната пластическа красота" (Пол Гоген) на творбата, която има своя самостоятелна логика и организация на изобразителните елементи, на пространствените съотношения и на хроматичните стойности, които са много по-различни от тези в реалната природа. Цветът престава да бъде спомагателен, описателен компонент на формата и се превръща в самостоятелен символ на душевни състояния. Той става основно изразно средство с изключителна експресивна сила, с чистота, блясък и звучност, доведени до краен предел и освободени от зависимостта им от предметната реалност. Именно звучният, интензивен, богато нюансиран и експресивно положен цвят е голямата сила на Володя, която го прави уникален в съвременното визуално изкуство на България. Подобно хроматично богатство, подобна изтънчена чувствителност и подобен експресивен и свободен жест почти не могат да се открият в съвременната българска живопис. Тези художествени достойнства заедно с удивителната му човешка душевност го правят в истинския смисъл на понятието чист живописец.

Володя Вълчев е роден във Варна на 24.09.1953 г.

1968–1972 Учи в първия випуск на художествената гимназия в Казанлък.

1976–1980 Следва живопис във факултета по изобразителни изкуства на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Учител му е талантливият български художник Янаки Манасиев.

1981–1996 Участва в почти всички изложби на СБХ–Варна и в национални художествени изложби.

1984 Самостоятелна изложба в Художествена галерия – Ловеч.

1987 Участва в групова изложба на съвременни варненски художници в Гданск – Полша.

1989, 1990, 1994, 1996 Изложби в "Галерия 8" – Варна.

1991 Съвместна изложба с Веселин Начев в ГХГ–Варна.

1993 Изложба в галерия "Galerie Edition 88" – Люксембург.

2000 Изложба от акварели в галерия "Ави" – Варна и ретроспективна изложба в Художествен музей "Георги Велчев" – Варна.

Володя Вълчев умира на 04.06.2000 г.

2000–2002 Участия на негови творби във фестивала на визуалните изкуства "Август в изкуството" – Варна.

2001 Възпоменателна изложба в Градска художествена галерия – Варна.

2010 Мащабна ретроспективна изложба в Градска художествена галерия – Варна.

2018 Изложба "Приятели в отвъдното" – Володя Вълчев, Николай Николов, Явор Цанев – Градска художествена галерия – Варна, Зала "Ателие Георги Велчев".

2018 Изложба "Володя Вълчев и приятели", Градска художествена галерия – Варна.

Творби на Володя Вълчев са собственост на художествени галерии и частни колекции от България, Германия, Франция, Великобритания, Испания, Италия, Швеция, Полша, Гърция, Люксембург.

Володя Вълчев, "Равноденствие", 1989, маслени бои, платно, 114х110 см, собственост на Градска художествена галерия – Варна.

Репродукция Александър Николов

Бъдете отговорни, поддържайте духа си със стойностно изкуство! Бъдете здрави!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: