Разбиха организирана престъпна група за превеждане на незаконни мигранти през България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:15 / 16.11.2023
1183
Специализираната полицейска операция е проведена днес на територията на София и Монтана от служители на Главна дирекция "Гранична полиция", под наблюдението на Софийската градска прокуратура, съобщиха от МВР. Извършени са процесуално-следствени действия на 8 адреса, задържани са 11 души, след които и двама лидери на престъпната група.

Групата е извършвала незаконна дейност, свързана с набиране, укриване, превеждане и транспортиране на групи незаконни мигранти от Турция през България в посока Сърбия и страни от Западна Европа, което е престъпление по чл. 321 във връзка с чл. 280 и чл. 281 от НК. Иззети са веществени доказателства – пистолет с празен пълнител, мобилни телефони, тефтери, таблети, лаптоп, СИМ карти, бяло вещество, наподобяващо амфетамин и други.

Граничните полицаи започват работа по пресичане на престъпната дейност преди няколко месеца. В хода на работата са проведени множество оперативно-издирвателни действия. Установени са членовете на организираната престъпна група, която била със строго определена структура и йерархия. Разкрити са конкретните задължения, които всеки изпълнява при осъществяване на незаконната дейност.

Задържаните са стопанисвали офис за бързи кредити  в ж.к. "Младост 1А" в София. Те са изградили канал за транспортиране на нелегални мигранти през територията на страната. За целта са набирали шофьори от клиентите на офиса си, които са били в затруднено финансово състояние. Те са съпровождали леките автомобили, превозващи мигранти. Поддържали са връзка с другите водачи чрез мобилни приложения и своевременно са ги предупреждавали за наличието на полицейски патрули по маршрута. Ако някой от набелязаните клиенти е отказвал да участва в трафика на мигранти, е бил подложен на заплахи и побои.

В някои от случаите мигрантите са били транспортирани от турско-българската до българо-сръбската граница директно, а в други  транспортирането е ставало на етапи. Организаторите на престъпната група са взимали между 3500 и 4500 евро на мигрант.

Информацията е докладвана на Софийската градска прокуратура. Образувано е досъдебно производство по описа на РДГП – Аерогари.  Извършени са действия по разследването и са събрани множество доказателства за дейността на групата.

Днес осем от задържаните са привлечени като обвиняеми, като на седем от тях с прокурорско постановление е наложено задържане до 72 часа. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (447):
16.05.2024 Български и румънски граничари заловиха десетки мигранти, скрити сред торби с пръст
16.05.2024 Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят през следващите години
16.05.2024 Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява
09.05.2024 Антон Златанов: Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Гранична полиция" е все по-ефективна
09.05.2024 Гранична полиция ще бори мигранския натиск с 40 нови джипа
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти на входа на София, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
Още новини от Национални новини:
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Зам.-министър Якимов: 100 млн. евро ще бъдат насочени през ФнФ за...
Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за национал...
Посланикът на САЩ у нас: Не се месим във вътрешнополитическия жив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).