Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разделянето на пакетите за лечение се отлага за догодина
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 29.03.2016Коментари (1)1174
©
Разделянето на пакета за лечение, който плаща здравната каса, на основен и допълнителен ще влезе в сила от 2017 г., обяви здравният министър Петър Москов. Причината за отлагането е, че няма технологично време промяната да се случи тази година, без да предизвика хаос.

Конституционният съд обяви текста в закона, с който се разделиха пакетите, за противоконституционен заради липсата на критерии как се определя коя болест е приоритетна и за коя ще трябва да се чака. Тепърва ще се внася и гласува в парламента нов, изчистен текст, но двата пакета трябваше да влязат в сила от 1 април, когато се очаква и служебният рамков договор на здравната каса. "По него лекари и болници ще сключват договори за работата си през 2016 г. и няма как да сключат договори за един пакет, а след три месеца - за друг", обясни Москов. Затова сега системата ще работи само с основен пакет, наредбата за който също беше спешно приета от МЗ.

Разделянето на пакета за лечение на основен и допълнителен е една от най-приоритетните за Петър Москов промени. Според него тя трябваше да доведе до справедливост и хората с тежки социалнозначими болести да имат 100% гарантирано лечение, а състояния, за които може да се чака, да се финансират по-малко и за тях да се чака. Дори и без намесата на КС това едва ли щеше да стане, защото в написания от самото здравно министерство допълнителен пакет имаше едва 3 клинични пътеки.

Докато личните лекари във Велико Търново, Ямбол, Разград и Кюстендил вчера протестираха срещу недостатъчното финансиране на системата, от правителствената пресслужба обявиха, че са осигурени допълнително 12 млн. лв. за високотехнологично лечение на онкоболни - радиохирургия и лъчелечение, или т.нар. кибернож. От тази година у нас има вече няколко подобни апарата. След това новината беше повторена и на брифинг с участието не само на Петър Москов, но и на финансовия министър Владислав Горанов.

 "Допълнителните пари ще отидат най-вече за осигуряване на по-големи обеми лечение с радиохирургия, за да няма пациенти с онкологични заболявания, които да се налага да чакат", поясни Москов. Освен това ще се дадат и 3 млн. лв. повече за клиничните пътеки по неонатология и 4 млн. лв. за прегледи на хипертониците. Вече всеки диспансеризиран пациент с хипертония ще има право на 4 прегледа годишно, а не както се предвиждаше досега - на 2, което предизвика и недоволството на личните лекари.

"Парите за увеличението ще дойдат от това, че приходите от здравни вноски вървят добре", обясни Москов. Според Горанов обаче очакваното преизпълнение на бюджета на НЗОК от вноски за тази година е горе-долу толкова, колкото и обещаните пари за рак и неонатология - "поне" 20 млн. лв. над заложените 2.1 млрд. лв.

Москов освен това гарантира, че цената на нито една дейност, плащана от НЗОК, няма да намалее. Имало е вариант, договорен от "анонимни, неизвестни индивиди от лекарския съюз, и анонимни, неизвестни индивиди от здравната каса", който предвижда намаление на цени в онкологията, но той нямал нищо общо с ръководствата на касата, МЗ и правителството. Сега обаче цените са коригирани и намаления няма да има.

Източник: в. Сега









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Москов има нужда от грижи. Съвсем е психясъл горкия.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: