Разделят сиамските близнаци след 6 месеца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:55 / 08.09.2016
1507
Най-рано шест месеца след раждането им сиамски близнаци могат да бъдат разделени по оперативен път, каквато е световната практика. Така от клиниката по детска хирургия на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив отговориха на въпрос на "24 часа" кога ще се извърши отделянето на Богдан и Янко. 

Братчетата са в града от 23 август. Ден по-рано те се появиха на бял свят в Сливен със спешно секцио. Майката е 14-годишна циганка, а баща им - неин втори братовчед на 20 г. Предполага се, че именно кръвосмешителната връзка е причина за рядката аномалия. Момченцата са с общ пръстен възел, пикочен мехур и полов орган. Те продължават да са в интензивен сектор под денонощно наблюдение. Хранят се със сонда. Няма промяна в състоянието им. Все още има нерешени въпроси от морално-етичен и юридически характер, коментираха от болница "Св. Георги". 

Лекарите са категорични, че при разделянето на сиамците по-недоразвитият от тях ще загине, тъй като е без мозък, бял и черен дроб. Той не може да води самостоятелно съществуване, но има сърдечна дейност. По тази причина и в момента не могат да го обявят за мъртъв. Детето е и с отделно ЕГН от това на близнака си. Огромен риск при разделянето има и за живота на второто бебе, тъй като също е с тежка патология. 

Опитът в други държави сочи, че шансовете на функциониращия близнак да оцелее са 25-30%. Пловдивските медици все още уточняват и как чисто технически ще отделят големите кръвоносни съдове на бебетата. Те са провели разговори с национални консултанти по неонатология и детска хирургия, чието мнение съвпада със становището на медицинския консилиум в УМБАЛ "Св. Георги", свикан по случая.

Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
12.10.2017 Разделянето на сиамските близнаци от Сливен – анатомично невъзможно
02.10.2017 Състоянието на сиамските близнаци от Сливен се влошава
28.04.2017 Няма лекар, който да раздели сиамските близнаци от Сливен
28.10.2016 Осъдиха бащата на сиамските близнаци
05.10.2016 Предадоха на съд бащата на сиамските близнаци! Направили ги с майката край училище
21.09.2016 Сиамските близнаци ще бъдат разделени поне след 10 месеца
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).