Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разказаха за две жени, чиито мъже превърнаха живота им в ад!
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 14.11.2018Коментари (0)1534
© Varna24.bg
Любомира Цъцарова
Ревността е водещият мотив при домашното насилие. Това се доказва и от последния случай, с който се сблъскват във фондация "Джендър алтернативи", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Жена с онкологично заболяване е подложена на насилие от мъжа си. Имат и 13-годишно момче. Насилието над жената е започнало, преди да бъде диагностицирана. А след като разбира диагнозата си, преживява операция, в болницата е сама - мъжът й не я подкрепя или посещава. Прибирайки се вкъщи, насилието продължава - и вербално, и физически. Тогава вече жената търси помощ от "Джендър алтернативи".

"Нека не си мислим, че жертви на насилие и насилници са само хора с по-ниско образование. В случая и двамата са висшисти. А мъжът напада жена си, защото я ревнува. Той й е определил час, в който да тръгва на работа и такъв, в който да е вкъщи. Ако дори и с 5 минути го просрочи, мъжът става агресивен", разказа Любомира Цъцарова - психо-социален консултант във фондацията.

Тя допълни, че жената е взела решение да напусне насилника си, завела е дело за развод, има издадена ограничителна заповед срещу съпруга си. Ще заведе дело и по Закона за защита от домашно насилие.

Цъцарова коментира и друг случай, с който се е сблъскала. Става дума за жена от дом, майка на две деца, която живее с мъжа си и с неговата майка. Насилието над нея започва около година и половина след брака им, когато жената е спирана да ходи на работа. След като ражда първото си дете - момче на 10 години вече, обстановката се успокоява. Мъжът й обаче пие и започва отново да става агресивен.

"Той излиза, вижда се с приятели, пие. После се прибира в малките часове на нощта, буди жена си и я бие. Без причина", разказа Цъцарова.

Насилието и агресията не спират дори и по време на втората бременност на жената. Дори по време на престоя си в болницата след раждането мъжът не се интересува от нея или от детето. Жената обаче пак се връща в този дом, тъй като е от дом и няма близки, няма при кого да търси подкрепа. При навършване на възраст за ясла на второто дете жената започва работа, а насилието продължава. Това я кара да се обърне към фондация "Джендър алтернативи".

Но въпреки консултациите там, въпреки страха си, тя взима решение да се върне в дома на мъжа си. Причината е, че няма към кого друг близък да се обърне, защото е израсла в дом. Работи и получава минимална работна заплата и се страхува, че с нея няма да успява да плаща наем, да издържа децата си.

В този ред на мисли от "Джендър алтернативи" са скептично настроени, че ще има някаква полза от законодателните промени по отношение на домашното насилие. Защото основно се завишават наказанията, но няма превенция.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: