Разкриха мащабна схема за фалшиви банкноти и документи за самоличност

Автор: Илиана Пенова
Коментари (0)
17:03 / 12.12.2023
1021
Софийската градска прокуратура и ГДБОП разкриха организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала фалшиви еврови банкноти и документи за самоличност. При операцията са открити множество неистински банкноти с номинал 50 евро, както и подправени лични карти и шофьорски книжки, предаде репортер на "Фокус".

"Иззети са веществени доказателства, от които е видно, че с определени технически средства – машини, са произвеждани неистински парични знаци, както и неистински официални документи. Става въпрос за организирана престъпна група", обясни административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

Зам.-главният прокурор Чавдар Пастованов обясни, че става въпрос за много добре структурирана група от граждани, която се занимава трайно и системно с производство и разпространението на неистинни парични знаци в евро.

"Проведоха се интензивни действия за установяване на съпричастните към тази деятелност лица и местата, където се произвеждат. И беше постъпено към арестуване на лицата, бяха установени значително количество такива банкноти и средства за производството на неистински документи за самоличност - български и чуждестранни. Пъвоначалната информация е, че се касае за доста мащабна схема за износ. Повдигнати са обвинения на 4-ма за тежки престъпления - участие в престъпна група, задържане и служене с такива парични знаци. Задържани са за срок до 72 часа и се прецизират повдигнатите обвинения за мярка за неотклонение "задържане под стража", допълни той.

"Организираната престъпна група се наблюдава от месец април и става въпрос за разпространение на 50 евро "тази банкнота е за предпочитане, тъй като тя е лесна за обръщение и не буди съмнение. Тази група се е насочила към нисък номинал, но тя е по-ниско рискова. Засечени са такива банкноти в Германия, Франция и други страни от ЕС", посочи директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

При операцията, като заготовка, са открити 125 хил. евро. Иззета е машина за поставяне на печати върху банкнотите. Всички лица са добре известни на ГДБОП. Групата е от хоризонтален тип и не може да се говори за изразен лидер. Иззети са още застраховки, талони за автомобили, гражданска отговорност за автомобили на ЕС. Пластиките са основно за лични документи.

Има данни, че едното от задържаните лица е било съпричастно към трафик на мигранти.


Виж коментарите (0)

Още по темата (79):
15.05.2024 Арести, дрога и пари в кеш след поредната полицейска акция във Варна
13.05.2024 Вътрешният министър Калин Стоянов с подробности за акцията срещу купения вот в Бургас
13.05.2024 Калин Стоянов разпореди нова акция, милиони са на мушката
05.05.2024 Спипаха близо 40 пияни шофьори за денонощие
05.05.2024 Близо 30 000 кутии цигари в режещи машини откриха на ГКПП Капитан Андреево
04.05.2024 Удар на бургаските митничари: Хванаха луксозно яхтено оборудване за над 100 бона
Още новини от Национални новини:
Ето по кое произведение пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ
Решено: Депутатите се събират извънредно във вторник заради пенси...
Важно съобщение за пенсиите от НОИ
Диана Русинова: Автомобилът на НСО едва ли се е движил с 50-60 км...
Хеликоптерното летище до тунел "Железница" на АМ "Струма" вече им...
Жената от катастрофата с Петков и автомобил на НСО е с опасност з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).