Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разкриха схема за изготвяне и търговия с дипломи за средно и висше образование
Автор: Екип Varna24.bg 11:35 / 21.12.2018Коментари (0)2650
©
Криминалисти от полицейското управление в Шумен пресякоха незаконна дейност с изготвяне и продажба не неистински дипломи за завършено средно и висше образование.

Работата по документиране на престъплението  се провежда под надзор на прокурор от Шуменска районна прокуратура. 

Оперативните действия започнали преди  повече от два месеца, когато служители от Криминална полиция в РУ- Шумен влезли в дирите на престъпна схема.  При упорита и последователна работа било изяснено, че в основата й са жители на града. Те се занимавали с изготвяне на неистински документи с цел да бъдат ползвани – основно свидетелства и дипломи за завършено средно и висше образование. При разплитане на случая криминалисти установили, че набирането на "клиенти“ ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес. В контакт с потенциалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби  в МОН. След заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в  регистър. Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 – 1800 лева, а за висше между 2000- 2500 лева.  Поръчителите, около 60 лица от цялата страна, пращали снимка и лични данни. Получавали документа  в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. При проведените оперативни действия било изяснено, че от престъпната дейност била реализирана  значителна "печалба“ .  За времето от 11 до 20 декември  под надзор на прокурор от районната прокуратура в Шумен са проведени множество процесуално- следствени действия. За изясняване на причасността  към незаконната дейност са задържани и разпитани осем местни жители. Извършено е претърсване в частни имоти в Шумен и още три града в страната. В един от имотите е намерена и иззета компютърна, сканираща и печатна техника, множество  магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен с хазартна дейност и кражби И.К. и 17-годишният му син е намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж.  Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са В.В./23г./, В.С. /19г./ А.Д./20г./ С.Р./48г./ Г.С./19г./ К.М./46г./ И.К./47г./ и непълнолетен 17-годишен шуменец.  Привлечени са като обвиняеми. При последвали действия от територията на страната са иззети над 30  дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Назначени са множество експертизи. Работата по документиране на престъплението по чл. 308 ал. 5 от НК продължава под ръководството на Районна прокуратура в Шумен..








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: