Разкрита е най-мащабната и нагла кражба на ток в историята на ЧЕЗ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:08 / 13.12.2020
1597
"ЧЕЗ Разпределение България“ разкри най-мащабната и нагла кражба на електроенергия в своята история. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Злоупотребата е разкрита на 12 декември. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в село Хераково, община Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е извършвано в стопанска сграда на ТКЗС-то в селото, използвана за ферма за криптовалута.

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за "копане" на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Все по-бързо развиващите се технологии дават възможност за бързо установяване на аномалии в потреблението на електроенергия и залавяне на кражбите в кратки срокове. За ефективната борба с нарушенията, всички екипи в "ЧЕЗ Разпределение“ използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания.

Анализи се правят ежедневно, а отделът за борба с кражбите на електроенергия извършва проверки непрестанно, в работни и почивни дни. Работата по установяване на кражбата в с. Хераково започна веднага след констатиране на промените в потреблението в района и беше заловена за кратко време.

Екипите на "ЧЕЗ Разпределение“ и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Стартирано е досъдебно производство.

"ЧЕЗ Разпределение“ изказва благодарност към органите на МВР за своевременната реакция при разкритието на случая.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).