Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разликата в етикетите "Най-добър до" и "Годен до"
Автор: Екип Varna24.bg 13:28 / 16.02.2023Коментари (0)1037
©
"Най-добър до", "Използвай преди", "Годно до", "Срок на годност"... Етикетите на храните у нас и в ЕС могат да бъдат объркващи и често хората не правят разлика между различните термини, което води  до изхвърляне на огромни количества напълно годна за консумация храна.

Регламентите на ЕС гласят, че с "Най-добър до" се означава датата, до която храната се очаква да запази оптималните си качества - вкус, цвят, мирис, консистенция. Обикновено тя се използва за храни с по-дълга трайност - охладени, замразени, паста, ориз, консерви, растителни масла, шоколад и т.н.

Тази дата, до която храните са "най-добри" обозначава момента, в който са най-качествени според преценката на производителя и стандартите за определените продукти, но след преминаването му те не стават опасни за човешкото здраве и могат да се употребяват по личната преценка на потребителя, който трябва да разчита на собствените си вкусови и рецептори и обоняние, за да прецени дали храната е годна.

Оказва се, че за потребителите са доста объркващи и допълнителните указания за използване след отваряне на опаковката, включително и до колко дни след това храната трябва да се консумира, пише businessnovinite.bg.

"Срок на годност"и "Годен до“ са етикети, които съобщава крайния срок, до който храната може да се употребява безопасно и не бива се консумира след тази дата. Това обозначение обикновено се поставя върху прясна нетрайна храна - месо, риба, сирене, мляко, която задължително се държи в хладилник.

Сигурно ще се запитате защо изобщо повдигаме този въпрос. Препоръка в страните членки на ЕС да бъде проведена кампания по по-ефективна информираност относно разликите бе отправена от страна на една от групите в гражданския панел на тема Food Waste в ЕК. Това е първият от ново поколение граждански панели, в които участват представители на всяка от 27-те държава членки на ЕС. 150-те граждани на страните са представителна извадка на население от 500 млн. души, което живее в държавите членки.

Според представителите, които внесоха своите препоръки до ЕК, е изключително важно продуктите с обозначен етикет "Най-добър до" да имат допълнително разяснение как да се обработват, съхраняват и използват преди и след изтичане на датата на годност на продукта.

"Ние препоръчваме внедряването на информационни инструменти, за да се информират и да преценят дали продуктът наистина е с изтекъл срок на годност“ казват те в предложението.

Представителната извадка на населението в ЕС поиска етикетите да бъдат поставяни на едно и също място на продуктите и големината на шрифта да се увеличи.

"Освен това искаме да поставим QR код директно върху етикета на продукта (възможност за използване и на баркода). Каква е целта на това? Да се предоставя информация за най-добрите начини за съхранението му, и ясни инструкции как да се разпознава (по вкуса и мириса) дали все още е годен за консумация. В този код може да се добави и информация  за кулинарни съвети за трансформиране на продукта (пример за адаптирани рецепти)“, допълват те.

По отношение на неетикетирани продукти като плодове и зеленчуци, е предложението QR кодът да се постави на рафтовете, където се продават продуктите, за да се избегне ненужно опаковане.

Идеята на въвеждането на етикетите "Най-добър до“, всъщност е страхотна иновация в света на потреблението, защото позволява сам да прецениш дали един продукт е годен за консумация или е и не пресира купувача да го изхвърли по-рано. По препоръките на представителната група обаче се разбира, че в ЕС все още има известно не разбиране относно него.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: