Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разрушено светилище при строеж на кладенци
Автор: Екип Varna24.bg 14:27 / 27.11.2022Коментари (0)578
© БНТ
Селищната могила край асеновградското село Долнослав е била разрушена при изграждането на нови кладенци за питейна вода,  предава БНТ. Тя е един от най-значимите паметници по нашите земи от праисторията. Проучвана е през 80-те години на миналия век и е паметник от национално значение.

Проверка показва, че има закононарушения, защото проектът не е съгласуван с Министерството на културата и институциите не са уведомени за започване на строителните работи.

Преди два месеца в непосредствена близост до енеолитното светилище багери започват да правят каптажи за нови кладенци с питейна вода, които се очаква да разрешат дългогодишните проблеми на близките села с безводието. Разкопаната могила е от късната каменно-медна епоха, а в нейната основа има селище от края на седмото - началото на шестото хилядолетие преди Христа.

"Има законови процедури, когато се върши нещо да се покани археолог. Доколкото ми е известно това не е направено, има закононарушение", твърди жителят на село Червен Атанас Илиев.

Археологът Росица Миткова е сигнализирала от местни жители, че могилата се разкопава.

"Категорично е нарушена периферията на могилата, личат в профилите културните напластявания, които са изринати с багер. Селищната могила е известна, тя е регистрирана в археологическата карта на България и при това там има охранителен режим. Според него над 30 сантиметра няма право никой да копае и да нарушава целостта на почвата", заяви Росица Миткова.

Според кметовете на селата Долнослав и Червен терените до могилата са били частна собственост, а община Асеновград ги е изкупила. Направени са и проучвания от страна на ВиК, които са посочили конкретно място за новите каптажи за питейна вода.

"Аз въобще не съм бил в течение, че нещо е имало тук. Това са частни имоти, ако е имало защо археолозите не са ги заградили", обясни кметът на село Червен Атанас Игнатов.

"Тук трябва да се уточни точно къде е границата. Според нас могилата е встрани", отбеляза кметът на село Долнослав Георги Ковачев.

След подадения сигнал от археолозите до Министерството на културата регионалният инспекторат на НИНКН вече проверява случая. Проверката трябва да установи и отговорните лица, които са нарушили Закона за културното наследство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: