Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разтърсващ репортаж от най-голямото циганско гето у нас на руски приключенец
Автор: Екип Varna24.bg 09:48 / 21.06.2015Коментари (11)6211
©
Столипиново оглавява списъка на най-лошите места за пътуване, оставяйки след себе си дори бразилските фавели. Във всеки голям град в България има особен цигански район. Този е най-големият. Циганите не могат и не искат да се адаптират към друго общество. Те са различни, макар че живеят с нас в продължение на стотици години. Всички се опитаха да ме откажат от идеята. Твърдяха, че само идиот ще отиде при ромите със скъп фотоапарат. Но аз отидох, пише Александър Бельонкий в блога си macos.livejournal.com.1. Разбира се, беше страшно. В началото минах през района с кола, за да видя целия колорит.

В последния момент получих писмо от russ_yo, който каза, че чете блога ми, живее в Пловдив и иска да ме придружава в циганското гето. С него отидохме в ада, след като предварително оставихме колата си в края на района, оставяйки в нея всички документи, часовници, пари и телефони. Всичко - с изключение на фотоапарата.

Някога това е бил обикновен жилищен квартал във втория по големина град в България. Социалистическите домове като кутийки, в действителност са почти идентичен със съветските. Районът е кръстен в чест на генерал Столипин.

Голяма част от руските автомобили добавя прилика с родината.

Но само да свърнете в дворовете и вече няма прилика с Русия. Не можете да си го представите дори в най-големия кошмар.

Ние не останахме незабелязани. Контактът с циганите ни отне около секунда след като влязохме в двора. Всички разговори водеше Руслан, тъй като говореше български език. Той пое удара, докато аз тихо снимах ромите.

Очаквах подобна реакция към нас. Всъщност, има само две възможности: или хората ще ни се радват, или ще ни набият и изгонят. Почти всеки се радваше и позираше с усмивка ... например така реагират на чужденците с камери в азиатските страни като Шри Ланка.

Децата просто трябва да бъдат снимани, при това във всички възможни позиции.

Не знам колко цигани живеят заедно, но всичко е много компактно. Искаш - не искаш, ще общуваш със съседите си и ще взимаш участие в общите тържества. На циганска сватба се носят най-хубавите си дрехи и тогава приликите с идийците става най-силно. Казват, че ромите "са се откъснали" от Индия преди хиляди години и оттогава се скитат по света.

Всекидневните им дрехи също са много ярки и крещящи. Адски кич!

Кратка история на това как всичко това се е случило. Столипиново е бил обикновен район, докато българските власти не са взели решение за социален експеримент още в социалистическите години. Те дали свободни апартаменти в многоетажни блокове за ромите, заедно с българите. Първото нещо, което циганите направили след настаняването си било да напалят огън от паркета на новите квартири.

След падането на социалистическото правителство в България, ромите първи се приобщили към новите правила на пазарната икономика. Те изпочупили и изгорили всички прозорци на стълбищата и продали асансьорите и проводниците на пунктове за вторични суровини. Въобще - постъпили като нормални цигани.

В същото време, разхождайки се из района, видях един напълно нормален живот. Сред ромите има и трудолюбиви хора.

В България има много ромски квартали, но Столипиново е уникален. В пространствата между къщите, които ние използваме за училища, детски градини и магазини, там отдавна са построени частни къщи. Всички от тях са незаконни.

Къщата е знак за успех и просперитет. Затова трябва задължително да има висока ограда и порта.

И в блоковете благосъстоянието трябва да бъде показано. Ако имате кола, паркирате я пред входа. Ако имате пари в гараж, слагат се директно на прозореца.

Хората просто хвърлят боклука си през прозореца и не се притесняват от нищо. Удобно е.

Знаете ли как така ние можехме да ходим свободно из района и да снимаме хора? Всяка секунда идваше някой да ни попита кои сме и къде. Руслан им обясни, че сме дошли да снимаме в каква мръсотия живеят и как българското правителство не се грижи за тях. Беше удар в целта. В своя живот те обвиняват всички освен себе си. И дори се гордеят с това.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+11
 
 
"Строителя на съвременна България с пожарна каска" е крайно време да спре да се прави, че не вижда какво става в държавата, на която е премиер. Че те и бившата Югославия, и Македония бяха мирни до един момент и скандалите бяха само "На битова основа"... А след тоя момент знаем какво стана.
+15
 
 
Този "квартал" трябва да бъде взривен в най-скоро време
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
+15
 
 
АБЕ РУСНАКО, ЗАЩО НЕ ДОКАРА МАЛКО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ИЗТРЕБЛЕНИЕ???ИМАТЕ, ИМАТЕЕЕ, ТОВА ГОЗНАЕМ ВСИЧКИ.
+2
 
 
Това е оригиналната статия със снимките на автора. http://macos.livejournal.com/1072438.html А това е репортажа за Коломбо, Шри Ланка. http://macos.livejournal.com/1028841.html
+34
 
 
Българското правителство не се грижи....." ...... ???????? Та те заслужават ли???? И какда не се грижи..... Ни ток плащат ни вода...взимат хиляди лева от помощи..... Циганин да си в България.....
0
 
 
Репортажът завършва така: "А знаете ли как успяхме безпроблемно да се разхождаме и снимаме? Една секунда нямаше някой циганин да не ни пита кои сме и от къде сме... Руслан (P.S.пловдивско момче, предложилo да съпровожда автора в Столипиново) им обясняваше, че дойдохме да снимаме в каква мръсотия живеят и как българското правителство никак не се грижи за вас... Това беше попадението точно в целта! Защото за начина на живота им циганитеобвиняват който и да е, освен тях самите. И даже се гордеят от това.
-1
 
 
...От репортажа за Столипиново: "...Ако имате пари в гараж, слагат се директно на прозореца." Точният превод е: "Ако имаш пари ЗА гараж, то постави го директно ПОД прозореца." - това е за манталитета на циганин... :)) Има и други неточности по превода.. А като цяло, публикацията (С БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ) е абсолютно добронамерена и в никакъв случай не може да се смята за информационна война между Русия и България :))) - просто е един репортаж на един пътешественик...
0
 
 
http://macos.livejournal.com/1072438.html - Столипиново. Самое грязное место в Европе; http://macos.livejournal.com/1065562.html - Болгария. Звездец; http://macos.livejournal.com/1069232.html - Деревня, где все жители умерли; http://macos.livejournal.com/1069634.html - Шестнадцатая республика. Похожа ли Болгария на Россию?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: