Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Реалистична прогноза: До 2075 година населението ще падне под 5 милиона
Автор: Йоланда Пелова 09:59 / 16.11.2023Коментари (0)501
©
Демографска прогноза до 2090 година направиха от Националния статистически институт (НСИ), няколко сценария при разработени вече хипотези. Интервю в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" с Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика в НСИ

Какво представлява на първо място тази демографска прогноза, която публикувахте днес? Както казах, тя е разработена въз основа на няколко сценария, три такива сценария, именно за броя на населението: Реалистичен, песимистичен и оптимистичен.

Ами всъщност демографските прогнози са едни формални пресмятания, които се правят при условие за определено развитие в бъдеще на основните демографски процеси: Раждаемост, смъртност и миграция. И всъщност те дават представа за бъдещото възможно развитие на населението, ако тези процеси продължат да бъдат с тази динамика и тези тенденции, които са били в момента на прогнозата.

За какъв период се отнася? 

Да, всъщност прогнозата е направена, стартовата й година е 2021, когато беше преброяване.

Преброяването, да.

Да. Ние периодично актуализираме тези демографски прогнози, а сега тази е направена на база преброяването и е с хоризонт до 2090 година. Както казахте и вие, тя е разработена в три варианта. Първата е при хипотеза за конвергентност или всъщност цялата прогноза е съобразена с изчислената на Евростат за средните стойности на демографските показатели за Европейския съюз, като има една точка в бъдещето, в която се предполага, че тъй като ние живеем в една общност и се подчиняваме на общи условия, общи разпоредби и регулации, рано или късно държавите членки ще се изравнят във всички свои показатели, включително и в тези демографски показатели.

Така че към тази точка е насочена прогнозата. И всъщност първия вариант, ако не е успеем да се срещнем с другите държави членки в този момент, тази, която е по-песимистичната, в случай, че има влошена социална икономическа обстановка, влошени се демографската показатели, и всъщност тази среща ще бъде след определената точка. Оптимистичната пък е обратното.

Кои са най-важните акценти, на които са натъкнахте от тези три сценария? Да кажем, ако може реални цифри и данни, какво наблюдавахте?

Като цяло прогнозата отразява нашето текущо демографско състояние. Знаете, че в страната от години наред смъртността ни е висока, раждаемостта е ниска. Ние сме предимно отдаваща страна по отношение на миграционните процеси, т.е. има повече емигранти отколкото имигранти.

Т.е. тази тенденция ще продължи занапред?

И всички тези неща естествено се отразяват и върху прогнозата. Ясно е, че населението намалява на страната, в различните варианти с различни темпове, задълбочава се този процес на застаряване. Населението на  65 и повече навършени години относителният му дял също нараства и в трите прогнози, като дори в тази най-песимистичната в края на периода ще бъде 30% това население от общо население. Ние също така и на база на тази прогноза изчисляваме и коефициентите на възрастова зависимост, които всъщност отразяват натоварването на активното население, или всъщност коефициентът е отношенията на хората в т.нар. "зависими възрасти“ под 14 и над 65, към населението, което е в активна възраст 15-64.

Увеличаването на тоя показател всъщност също отразява застаряването на населението, а и при всички положения означава, че се усилва тържество върху социалните системи в страната.

В проучването, което сте направили, четем, че до 2075 година се очаква населението ни да намалее до 4 972 000 души или под 5 милиона. Тази тенденция ще я наблюдаваме за този период, но тя е доста плашеща. И какво ни говорят тези данни и какви мерки според вас могат да се вземат?

Ами да точно така е. До 2075 според реалистичната прогноза населението ще падне под 5 милиона. Прогнозата, пак да кажа, това са просто едни пресмятания, които сме направи на база сегашната ситуация, и в никакъв случай не трябва, те не са заковани, не е задължително да се случат, могат да се променят тези неща, естествено, ако се вземат подходящи мерки и се планират подходящи политики в областта на демографското развитие на страната. Аз не мога да кажа точно какви трябва да са тия мерки и политики, тъй като има други хора, които отговорни така да се каже за това, ние просто представяме състоянието на нещата  чрез статистическата информация. Хората, които вземат решенията, всъщност тези прогнози трябва да им служат като една сигнална лампа, че нещо трябва да се промени в крайна сметката.

Ефектите от тази прогноза – една сигнална лампа, ако можем така да обобщим, а вече мерките трябва да бъдат взети на друго ниво. Както казахте, вие просто правите тези разработени вече няколко сценария с няколко хипотези, които поставяте. Добре. Много ви благодаря за отделеното време, г-жо Костова, и за това, което ни представихте. Ако може да обобщим този наш разговор за вашето впечатление от тази последна прогноза, която направихте?

Ами моето впечатление е, тъй като аз от години работя в тая област: Статистически данни в областта на населението, в социалната статистика, моето лично впечатление е, че някак си не се променят нещата през последните 10-20, дори 30 години мога да кажа. И данните показват това, тъй като населението продължава да намалява, то продължава да застарява. Това вече са едни такива дългосрочни тенденции. Най-бедната държава сме, имаме проблеми със здравеопазването и в образованието. И всичко това е подкрепено с данни. Това е моето лично впечатление не само от прогнозата, а като цялото от всички данни в областта на демографската и социална статистика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: