Реформата в ТЕЛК: Как промените ще облекчат хората с увреждания?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:28 / 25.03.2024
1229
Дълго чаканите промени в ТЕЛК бяха гласувани преди дни от правителството в оставка. Предвижда се да има повече експертни лекарски комисии в страната и решенията да се издават без физически преглед на човека с увреждане. Такъв ще е необходим само в определени случаи. Заявленията за освидетелстване ще се разпределят на случен принцип чрез електронна система. Очаква се да бъде сложен край и на безкрайното обжалване на ТЕЛК решенията.

Българите с увреждания са над 600 хиляди, а експертните лекарски комисии - едва 70 в цялата страна. Очаква се обаче скоро броят им да бъде удвоен.

За Цветанка Несторова борбата с ТЕЛК е на два фронта. От една страна заради нейната астма и няколкото съпътстващи заболявания. От друга – инсултът на съпруга ѝ, който впоследствие отключва и паркинсон. На фона на влошеното им здраве, и за двамата все така непреодолим препъни камък остават решенията на експертните комисии. 

"Аз миналата година чаках повече от половин година само да се оформят документите, за да е в тежест самият ТЕЛК. Сега очаквам ново преосвидетелстване, защото ми дадоха ТЕЛК само за 1 година", обяснява жената пред NOVA.

Именно, за да спестят чакането на хората с увреждания, още през май миналата година от Здравното министерство предложи значителни промени. Почти година по-късно те ще станат факт. Общинските и държавни лечебни заведения имат срок до 19 април да разкрият поне една експертна лекарска комисия, а университетските – по две.

В столичната кардиологична болница "Св. Екатерина" вече се готвят за промените.

"Ние нямаме план Б. Така или иначе ще започнем, защото болницата има т. нар. лекарски комисии – ЛКК. Тези хора най-вероятно ще изпълняват и дейността, свързана с ТЕЛК", каза зам.-директорът на болницата Георги Найденов. Остават обаче и някои притеснения.

"Промените, които бяха залегнали в нормативната уредба, и които сега са приети, се правят да се облекчи процесът. Как ще бъде реализирано и до какви промени ще доведе това е само въпрос, на който времето ще отговори", смята Ани Александрова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1):
10.01.2023 Д-р Тома Томов: Правим максималното да се реши въпросът с ТЕЛК-овите решения до края на месеца
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).