Реколтата от череши е по-слаба с около 30-50%

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:52 / 08.06.2022
580
В Кюстендилско започна подготовка за събирането на реколтата от череши. И тази година община Кюстендил със съдействието на кметовете на по-малките населени места, полицията и жандармерията ще осигурят охрана на насажденията и голям брой пунктове за предаване на продукцията.

Около 100 полицаи и жандармеристи ще се включат в кампанията по опазване на реколтата. Тази година тя е от 30 до 50 процента по-слаба.

Черешопроизводителят Любомир Димитров заяви в "Денят започва", че причина за това са студовете през пролетта. Имало е и леки слани, които са "довършили" някои от сортовете и те не са могли да се опрашат. Има риск при дъждовете, които се очакват, да предизвикат разваляне на продукцията.

Берачите тази година искат по-високи надници. В момента около 25-30 % от цената за бране е по-висока, препаратите са 100% по-високи, торовете с 200%. Изкупната цена е с близо 10% по-ниска от миналата година, заради което съществува риск тази година много от черешите да останат по-дърветата. По-малките производители вече масово се отказват да произвеждат череши заради големите разходи и високите осигуровки, а помощта от държавата е минимална, каза Димитров.

Мирослав Малинов от община Кюстендил уточни, че до момента в деловодството на общината са подадени документи само от една фирма за разкриване на изкупвателни пунктове.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).