Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рекорден потоп е имало във Варна през 1953 г., паднали са 320 л/кв. м дъжд за 24 часа
Автор: Екип Varna24.bg 14:28 / 27.06.2019Коментари (0)3228
©
В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39. След това ще има захлаждане. Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. "Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи". Това заяви пред "Радио Пловдив" синоптикът Петър Янков и уточни, че очакваните днес валежи ще са слаби. От утре над цялата страна ще се установи слънчево време.

В момента силна гръмотевична буря има в триъгълника Сливен - Карнобат - Ямбол и на юг от Хасково. Ледови явления и градушки не се очаква да има, подчерта синоптикът. Постепенно обстановката ще се нормализира. След 20,00 ч. и през нощта над Югозападна България все още ще има превалявания. Но те постепенно ще намаляват и до 22,00 часа ще спират. 

Екстремните ситуации са с валежи от 100 - 150 л/кв м за едно денонощие. Това са тропическите валежи, обясни синоптикът. Той уточни, че рекордът е във Варна през 1953 година, когато са паднали 320 л/кв м за 24 часа. 

Не трябва да търсим нещо необичайно, смята Янков. Той е убеден, че глобалното затопляне на Балканите се проявява не толкова в температурно отношение. Садово държи рекорда за измерена най-висока температура у нас - 45 градуса, припомни синоптикът.

По думите му, за нас 33 до 38 - 39 градуса са нормални, летни температури. Наистина е горещо, но за нашите географски ширини, на Балканите, над 33 градуса времето е горещо. За Западна Европа тази граница е около 30 градуса, тъй като относителната влажност на въздуха е много голяма заради близостта с Атлантическия океан.

Там над 33 умират хора, а пък какво остава за 40 градуса?, отбеляза синоптикът и уточни, че на 28 и 29 юни там се очаква температурите да достигнат 43-44 градуса.

Обстановката там поради голямата влажност на въздуха ще бъде много сложна и се вземат необходимите мерки, коментира Петър Янков. Според него мълниите също не са необичайно явление. Хиляди мълнии падат постоянно. При последните по - сериозни гръмотевични бури в Софийско имаше около 30 000 мълнии, посочи синоптикът. 

Всяка минута на Земята става по една силна гръмотевична буря, която има проливни валежи най - малко от 30 40 л/кв м за един час и силна градушка. И всяка минута умира по едно дете в Африка, отбеляза Янков. 

Природата е съизмерима с нашата глупост и незаинтересованост по отношение на нашето съществуване и изхранване. Пловдив е най-големият авиационен център, с най-много метеорологични звена в страната, каза още Петър Янков.

Според него на Балканите ще се засилват неблагоприятните явления по отношение на валежите. А в температурно отношение глобалното затопляне ще се отрази в полето на температурите до над 50 градуса северна ширина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: