Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ректорът на ЮЗУ-Благоевград: Не взимам 16 000 лв., а 4 800 лв
Автор: Екип Varna24.bg 11:26 / 25.08.2020Коментари (0)1038
©
Ректорът на ЮЗУ-Благоевград "Н. Рилски" проф. Борислав Юруков излезе със становище по повод подадената от него декларация в КПКОНПИ за размера на заплатата му. Според документа за 2019 г. той е получил около 190 хил. лв., което прави по около 15 960 лв. на месец. 

На сайта на университета той е написал следното:

В последните дни в някои национални и регионални медии се появи информация, свързана с размера на заплатата ми като ректор на Югозападния университет "Неофит Рилски" и състоянието на университета.

Нямаше да взема отношение, ако информацията касаеше само личността Борислав Юруков, но публикациите внушават неверни твърдения, свързани с институцията Югозападен университет "Неофит Рилски". Затова дължа този отговор на студентите, докторантите, преподавателите, служителите и партньорите от страната и чужбина.

Трябва да отбележа, че единствените представители от университета, имената на които по един или друг начин бяха включени в тези информационни емисии са проф. Антони Стоилов, проф. Иван Мирчев и проф. Георги Апостолов, кандидати за ректор на последния избор. Това очевидно показва кой конструира и продуцира така наречената "новина".

Размерът на месечната ми заплата бе представен по крайно манипулативен начин, като се използва общата данъчна основа от декларацията ми пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която не се формира единствено от месечното ми трудово възнаграждение.

В една от медиите се отбелязва, че заплатата на проф. Мирчев в края на неговия мандат като ректор е 5000 лв. и се внушава, като се цитират негови думи, че той не е определял заплатата ми като ректор.   Подчертавам, че през периода на мандата 2015-2019 г. общо заплатата ми за работата като преподавател и като ректор е в размер на 4800 лева, и е определена с трудовия ми договор, подписан от председателя на Общото събрание - проф. Иван Мирчев, в съответствие с изискванията на действащото законодателство. Тя не е променяна до края на мандата, независимо, че заплатите на всички останали преподаватели и служители се повишиха два пъти в посочения период.

Неоснователни и неверни са твърденията на проф. Апостолов, че правилата за организацията на работната заплата са засекретени, както и твърденията на проф. Стоилов, свързани с финансовото състояние на университета, липсата на консумативи и материали за преподавателите и служителите,  и насаждането на страх и заплахи към хората.

Правилникът за организация на работната заплата се приема от Академичния съвет в съответствие с изискванията на Закона за висшето образование. В университета никога не е спирало получаването на канцеларски материали, като това се осъществява по установен ред, който осигурява добра отчетност и отговорно изразходване на средствата.

Югозападният университет е едно от висшите училища с най-голям преходен остатък през годините. Независимо от това, че демографската криза сви броя на обучаваните студенти във всички висши училища, че през мандата заплатите бяха увеличавани два пъти, и че университетът има един от най-високите коефициенти за прослужено време - 1,7%, както и това, че преподавателите и служителите в Югозападния университет имат може би най-високите социални придобивки от всички висши училища, преходният остатък в края на мандата беше увеличен. Да се говори за липса на пари в университета е напълно безпочвено. Манипулативни са и твърденията за заплахи в университета.

Напротив, след 2015 г. бе възстановен плурализмът, диалогът и спокойната работна атмосфера. Това беше потвърдено в изказванията на колеги по време на Общото събрание в края на мандата.    Свободата на словото е конституционно установена във всяко едно демократично общество и всеки би могъл да изкаже мнение по всеки един въпрос. Важно е обаче позицията да бъде обективна, а не тенденциозна, и да представя фактите такива, каквито са.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: