Решиха къде ще строят новата съдебна палата на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:15 / 25.10.2018
7664
На днешното изнесено заседание на Висшия съдебен съвет във Варна е взето решение за мястото, където ще бъде изградена новата съдебна палата, предаде репортер на Varna24.bg

Ето какво сподели след заседанието съдия Боян Магдалинчев, представляващ ВСС:

"В тази посока се обединихме всички, местните органи на съдебната власт, държавната власт в лицето на областният управител, кметът, председателят на Общинския съвет и главният архитект на Варна. Нямаме разминаване вече във визията си какво ще става във Варна. Имаме единна позиция по изчистването на проблемите около този имот. Има правни проблеми, относно имотът, който се намира в триъгълника между бул. "Сливница" и бул. "Христо Смирненски" срещу затвора.

Общата площ, която би могла да се осигури за строителство е около десет декара след изчистването на част от терена, който е за свързването на бул. "Хр. Смирненски" с кръстовището на бул. "Сливница".  Инвестицията няма ка да я изчислим на този етап, след като още няма ясна визия какво ще се прави. Трябва първо да изчистим правните проблеми за терена. Има сключвани договори от предишни местни органи на властта с наемател, в единия случай за 15 години, в другия за 20. Единият е изтекъл, другият сега в края на октомври изтича. Като решим правните проблеми започваме да мислим за проект за съдебна сграда.

Визията и трябва да е такава, че да създава усещането за тежест и авторитет. Старият проект се оказа вече неработещ, тъй като от изработването му досега се е увеличила числеността на органите на съдебната власт. По данни на колегите Варна вече е много по-голям град от времето преди десет години, т.е. около 380 000 жители, което означава, че нуждите на органите на съдебната власт са променени. Отделно се оказа, че комуникативно нещата не стоят добре, няма подход от улици към съдебната палата, няма възможност да се обслужват гражданите.

По новия проект ще бъде предвиден паркинг с 1000 места.  Време е да решим проблема, защото е недопустимо град като Варна да е с разпръснати съдебни органи, които се помещават в общежития като виетнамските от едно време. Затова се надявам в рамките на този мандат на ВСС да започне реализацията и ако може да тръгне изпълнението в самото строителство. Обектът е голям, залагат се параметри около 50 000 кв.м. разгъната площ. В една среща с премиера и финансовия министър бе поставен въпросът големите обекти на съдебната власт да получат финансиране от държавния бюджет, така че на това се надяваме.", каза Магдалинчев.

Вижте още във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
26.04.2022 Разчистват бараките на цирковата площадка за изграждането на новата съдебна палата във Варна
30.10.2019 Съдбата на новата съдебна палата във Варна е под въпрос заради орязани средства за ВСС
18.10.2019 Арх. Бузев: Работи се по проекта за нова съдебна палата във Варна
25.10.2018 Арх. Бузев: Новата съдебна палата ще има добра транспортна връзка с всички части на града
19.06.2018 Председателят на ВКС обеща подкрепа за реализацията на проекта за нова съдебна палата във Варна
11.04.2014 Миков: Нова Съдебна палата във Варна ще има
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).