Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ресторантьори искат узаконяване на изнесените места за пушене
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 26.12.2018Коментари (0)1667
© бТВ
Ресторантьори с ново искане към управляващите за облекчаване на забраната за пушене в заведенията. Надяват се на законови промени след нова година, съобщава "Нова".

Опитът да се върне старото положение с пушенето в заведенията, като се създадат зали за пушачи и непушачи - претърпя провал през лятото. Сега ресторантьори искат нов дебат.

"Да изясним каква е ситуацията сега - забранено е пушенето в заведенията, какво се прави - пуши се", обясни зам.-председателят на здравната комисия в парламента Георги Колев.

Браншът предлага да се узакони пушенето в изнесени площи, извън заведението и те да са не повече от 20 квадратни метра от търговската площ.  "Тази тотална забрана в момента не работи и аз мисля, че хората, които се занимават в здравната комисия с това нещо също го осъзнават и ще трябва да има леки корекции", смята председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алиберов.

Към момента обаче в здравната комисия на парламента няма единодушие.  "Аз лично като непушач се чувствам комфортно при съществуващата забрана, това обаче не ми дава правото и основанието да загърбя този проблем", коментира зам.-председателят на НС Явор Нотев. 

Отговорността за здравето е персонална, убедена е д-р Нигяр Джафер от ДПС. Според нея обаче институциите и държавата трябва да защитават и непушещите.

"Защото е безспорно доказано с чисто медицински индикации и зследвания, че над 4000 вредни агента се съдържат в тютюневия дим", казва Джафер.

"Ако клиентите не искат да пушат, няма да има зона за пушачи, няма да водим този разговор защо се пуши в нощните заведения и защо се пуши в момента в ресторанти, барове, клубове…", казва обаче Алиберов.

"Следваща либерализация на тези мерки, ще бъдат крачка в грешна посока", смята д-р Нигяр Джафер.

В редиците на патриотите вече има нагласа да се съобразят с искането на ресторантьорите.  От ГЕРБ обаче се въздържат от коментар, докато не се състои дискусията и не чуят аргументите на всички засегнати страни. В левицата също не е обсъждана обща позиция. 

"Трябва да се тръгне в посока на много строга регулация, или не бива да се взимат половинчати мерки", коментира проф. Георги Михайлов от БСП.

А равносметката за годината в София. Направени са 1 300 проверки, съставени са над 100 акта на нарушители на забраната за пушене, като почти всички са на физически лица.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: