Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ревизоро: Не сме били безучастни около скъсаната тръба във Варненското езеро
Автор: Екип Varna24.bg 14:40 / 29.05.2020Коментари (0)4607
©
"В министерството само аз имам правото да уволнявам, а не зам.-министърът. Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - от директорите". Това  заяви екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро пред Нова телевизия. Поводът пък са арестите в МОСВ, сред които и на зам.-министъра Красимир Георгиев заради аферата отпадъците, фиктивните преработки на боклук, както и за натиск върху служители.

Екоминистърът поясни, че е бил недоволен от работата на няколко служители в МОСВ, които е уволнил. Не поясни колко са тези хора, но заяви, че сега "голяма част от тях дават показания в прокуратурата". Не уточни дали те са замесени във фиктивния износ на отпадъци за чужбина. Димитров поясни, че във МОСВ има турболнеции откакто е отишъл, но няма как да оправи нещата за 10 години назад. И поясни, че всички, които са арестувани, са за деяния преди той да отиде във ведомството.

Иначе заяви, че зам-министърът нямал право да уволнява. Наред с това той бил от друга квота - на ГЕРБ. Направил проверка дали в подопечната му дирекция някой е бил уволняван заради твърденията за натиск върху служители. От нея станало ясно, че миналата година е махната само една служителка, но това е било заради слаба оценка, а тя въобще не е отговаряла за отпадъците.

Той каза още, че при него не е идвал никой, за да се оплаче, че срещу него е упражнен натиск от страна на зам.-министъра. "Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина", категоричен беше ресорният министър. По думите му вече нямало кой да подписва нотификациите за внос на отпадъци от чужбина и дори прогнозира,че до изборите няма да има кой да внася боклук.

Димитров заяви, че родните закони съответстват на тези в ЕС, но у нас сме влагали собствено творчество и сме се докосваме до измами.Тук обаче била ролята на прокуратурата и на МВР. Поводът пък са твърденията за фиктивен износ на боклук , който е трябвало да се гори зад граница, но е останал в България. Той поясни, че съдейства на прокуратурата, за да се направи проверка в 3 от фирмите. Имало наредени проверки на РИОСВ в Пловдив и Плевен, а екип от София е правен на такава в Монтана. 

Иначе припомни, че откакто е отишъл във ведомството е изграден център за наблюдение на боклука, който се внася от границата, а отпадъците се горят само в трите циментови завода у нас. Тепърва щял да променя устройствения правилник на министерството и има намерение да прави нова дирекция. Оказало се обаче, че ведомството няма достатъчно пари за това и той дарил последните си две заплати. У нас пък имало над 5000 площадки за съхранение на отпадъци. Ако се разбере, че в дадена партита с отпадъци от чужбина има несъответствия , тя се връщала обратно. РИСОВ можела да прави проверки по места. Той изрази притесненията си, че така се обезкуражават всички работещи във ведомството, които правят ежедневни проверки.

Димитров даде да се разбере, че е против въвеждането на мораториум върху вноса или износа на боклук, тъй като това ще е във вреда на бизнеса и не може да се направи само заради няколко недобросъвестни фирми. Припомни, че от януари в ТЕЦ Бобов дол не се горят отпадъци.

"Коментирал съм притесненията си с премиера и с г-н Гешев", каза той и обясни, че периодично разговарял с главния прокурор Иван Гешев. Организирали къде да се горят отпадъците, да се внасят през пристанищата, да се извозват чрез влаковете, ако някой внесял с фалшиви документи - къде да се горят. И поясни, че имали стройна схема. Накрая обясни, че ще издаде заповед нито един бизнесмен, депутат или кмет да не влизат в МОСВ, за да не се тълкува превратно.

На въпроса дали всичко е политически удар, Димитров отговори: "Хубаво е когато напрежение, да има някой, който да го отнесе". Арестът на заместник-министъра му звучал "неприятно". Добави, че е заел поста по време на подобна акция, при която изведоха предшественика му Нено Димов. "Аз отивам, за да изкарам мандата на коалицията. Не съм искал това място. Ако има по-достоен – веднага да идва", заяви той.

Накрая на разговора той коментира темата с водата в Перник и скъсаната тръба във Варненското езеро.

Той поясни, че ако в язовир "Студена" има около 15 - 20 млн. кубика вода, а Перник харчи по около 1,4 млн, кубика, както искат, то водата ще стигне за 10 месеца. Именно затова трябвало да ползват водата от тръбопровода от София и по-малко от язовира.

Даде да се разбере, че не са били безучастни около скъсаната тръба във Варненското езеро и прехвърли топката на общината във Варна, които се били забавили с ремонта. Иначе тръбата била скъсана, след като върху нея минал кораб и я е натиснал. В резултат пък тя дори се била завила. "Не е производствен дефект, а е удар. Скъсала се е там, където е най-слаба", каза Димитров.



Още по темата: общо новини по темата: 57
18.01.2024 »
04.12.2023 »
04.12.2023 »
22.11.2023 »
15.04.2022 »
15.04.2022 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: