Режат достъпа на сектите до училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:50 / 01.12.2017
1338
Просветното ведомство настоява за по-строг ред за достъп на неправителствени организации до училище. Шефът на 119-о СУ Диян Стаматов обясни, че тази мярка може да послужи и като превенция срещу достъпа на религиозни движения или т.нар. секти, които може да се представят или да са регистрирани като НПО-та или сдружения.

Същевременно зам.-министърът на образованието Таня Михайлова коментира пред "Монитор", че директори й се оплаквали, че около училищата се навъртали представители на религиозни организации с листовки. Тя обясни, че в никакъв случай не ставало дума за ограничение или забрана на посещения на неправителствените организации, а за спазване на определен ред, който съществувал и в момента и сега просто се напомнял. 

Причина за въпросното напомняне са зачестилите посещения на представители на НПО-та, а целта е създаване на безопасна и здравословна среда за децата. Това става ясно от писмо спуснато до директорите от Регионалното управление по образование в София. 

В писмото до училищните директори се споменава, че посещенията в училище, извън представителите на държавна власт, следва да се осъществяват след подкрепа на министъра на образованието и/или на началника на РУО - София.

"Индивидуалните разговори на представители на неправителствени организации с малолетните и непълнолетните лица следва да се осъществява след получаване на информирано съгласие на родителите", пише още в указанието. Също така срещите с учениците трябва да се осъществяват в присъствието на ръководството на школото или на училищния психолог или педагогически съветник. След въпросното писмо "Заедно в час" излязоха с позиция, че предписанията ще затруднят излишно работата на училищните екипи. "И в момента съществуват правила за пропускателния режим в училищата и те са в правомощията на директорите - това отговаря на принципите на училищната автономия, които са заложени в новия Закон за предучилищното и училищното образование. 

Вярваме, че директорите и учителите, които са най-добре информирани за нуждите на учениците и екипите си, са достатъчно компетентни да преценят дали едно посещение на неправителствена организация ще е полезно за училището им или не", посочват от фондацията. От "Заедно в час" допълват още, че изискването посещенията да са получили "подкрепата" на министъра и/или началника на съответното регионално управление на образованието е неясно и може да се разтълкува по различни начини - дори и да изхожда от добри намерения за създаване на безопасна и здравословна среда за учениците.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).