Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ричард Алибегов: Не си представяме вариант, в който да няма редовен кабинет, това би било пагубно за хората
© БАЗ
Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват своето силно притеснение от изключително агресивната атака, която "Спаси София“ организира срещу българската столица. Това се казва в позиция на двете организации. От БАЗ и СЗБ считат, че непрестанното очерняне на града сериозно вреди на неговия имидж като туристическа дестинация, се казва още в съобщението, разпространено до медиите. Повече за това становище ще ни каже сега председателят на БАЗ Ричард Алибегов, който е на пряката ни телефонна линия. Здравейте.

Здравейте.

Г-н Алибегов, кои са основните мотиви, с които обвинявате "Спаси София“? обяснете на слушателите за какво става въпрос в съобщението, изпратено до медиите.

Вижте, то това нещо в последните 5 години - "Спаси София“ води война малко или много казано със заведенията и си прави пиар, и то винаги на наш гръб. Ние многократно сме обръщали внимание, и аз лично съм оборвал и в ефир, и пред институциите твърденията на г-н Бонев с документи, с факти, че първо, на "Витошка“ не се е настанил никой незаконно, че всичко се плаща, наемите се плащат. "Витошка“ плаща към общината десетки хиляди левове всеки месец, 12 месеца в годината. Във всички изградени съоръжения има проекти. И той много добре го знае това. И въпреки това нещо през цялото това време по медиите се повтаря едно и също нещо. Последната му атака беше срещу, знаете, срещу "Съборна“ – улицата, където вече се разположени по-луксозните магазини в столицата, които също привличат доста туристи. "Витошка“ е нонстоп атакувана от него. Това е най-хубавата улица в София, най-живата улица. Ще ви дам за пример един от най-хубавите площади – "Александър Батенберг“ площада, който е много хубав, но там няма грам живот, няма нищо там, тъй като няма нито едно заведение, хората просто минават оттам, но няма живец в този площад. Докато  "Витошка“ е жива улица. Всички туристи се стичат тук. И през цялото време ние слушаме колко е зле "Витошка“, колко е грозна тази улица и т.н. Затова направихме този коментар към Борис Бонев.

Разбира се, неговият отговор беше, че ние едва ли не сме против протеста, който той е организирал, за жълтите павета, което няма абсолютно нищо общо нашата позиция с този протест. Ясно ни е, че в столицата има страшно много проблеми и трябва да се оправят. Ние също сме имали много проблеми с ул. "Витошка“, с други улици, където има наши търговски обекти, но ние не тръбим това нещо в медиите нонстоп, просто се обръщаме към институциите и молим да бъде оправено. Има и друг начин. Това е смисълът на нашата публикация, а не това, което вчера излезе като отговор на "Спаси София“, едва ли не, че ние се застъпваме за г-жа Йорданка Фандъкова, че ние сме доволни от ремонтите, едва ли не, че жълтите павета са направени перфектно – разбира се, че не са направени перфектно, разбира се, че можеше да се направят по-добре. Но не е начинът през цялото време във всички медии да се тръби само колко е грозна София, колко е зле столицата, колко са лоши  централните улици. Това нанася щети на туризма. И това е нещо, което ние всъщност алармирахме. Какво излезе във вчерашния ден, може да проследите вие във "Фейсбук“ – нищо общо с нашата позиция.

Смятате ли, че след вашето съобщение и след тяхното съобщение тези "престрелки" могат да продължат и всъщност да прераснат към нещо по-голямо?

Не смятам да продължавам каквито и да било "престрелки". Пак казвам, от години Борис Бонев си прави пиар на наш гръб. Изпратил е хиляди сигнали до институциите, които са се разходили по нашите обекти абсолютно без никаква причина, изхабили са толкова много време и държавен ресурс, за да проверяват нещо, което всъщност е абсолютно изрядно, и което е обществено достояние – всеки може да провери в общината какъв наем плаща едно заведение. Лично към мен той е проявил страшно много атаки, абсолютно неразбираемо защо и всеки път атаките към нас за незаконни постройки, за неплащане на наем на заетите площи към дадената община, което е абсолютно невярно, това са неистини и всеки път сме го оборвали това с документи. Така че не смятам да прераства това към нищо друго, тъй като пак казвам, амбициите на г-н Бонев са да става кмет на София и не смятам да поддържаме този негов пиар на наш гръб, пак казвам. Но атаките в последните години към бранша не са спрели от негова страна.

Да, разбирам ви.

Не знам защо е това отношение към ресторантьорския бранш. Предполагам, защото ние сме най-шумни в пространството. Знаете, в последните 4 години – първо КОВИД и след това липсата на стабилност в държавата се отразиха страшно зле на нашия сектор. И може би оттам, защото ние сме повече в медийното пространство е решил, че и той трябва да се закачи за нас. Пак казвам, нека да си има политически амбиции, нямам нищо против неговите амбиции, не разбирам и не одобрявам това да се случва на гърба на бранша ни. Това е всъщност идеята, а не неговите интерпретации от вчера, че едва ли не видите ли ние се опитваме да заставаме пред някой, зад някой, че сме доволни от ремонта на жълтите павета и т.н. За всички е очевидно, че ремонтът на плочките не е направен както трябва. Дали това с протести, с раздухване в медии може да се оправи? Аз от г-н Бонев като цяло в последните години чувам само критики, а не съм видял да се даде едно решение или той показва как е в чужбина и защо не било така при нас. Ами г-н Бонев е вече няколко години в Столичен общински съвет, и мисля, че ако искаше да промени нещо, има друг начин това да се случи. Но пак казвам, с политика не се занимаваме, нас ни интересува туризма и всичко свързано с него. Неговото поведение вреди на туризма. Това е, което ние искаме всъщност да изразим във вчерашния ден.

И да се върнем към основната тема, а именно туризма. Имате ли данни до каква степен е паднал туристическият рейтинг на столицата ни?

Вижте, това не можем да го кажем доколкото е спаднал рейтингът, тъй като знаете, от 2020 година насам спаднаха страшно много пътуванията. Ние се опитваме с хотелите, хостелите, къщите за настаняване в София да направим статистика, но всички казват, че 50% е заетостта спрямо 2019 година. Има някакви светли периоди от един месец примерно, но това е абсолютно недостатъчно. Можем да кажем, че на годишна база спадът е над 45%. Този спад го отчитаме и ние като търговски обекти, като оборот. Сега, не мога да кажа, че той се дължи изцяло на туризма. При нас има стагнация, хората са изплашени, инфлацията е висока, виждате, политиците през цялото време алармират: "Идва тежка зима, тежка зима“, за съжаление решения не сме чули. И това също се отразява на потреблението. Така че спадът е факт, спадът от туристи е абсолютен факт в столицата. Ние през 2019 година примерно да ви кажа така като статистика, от 5 заети маси в заведението, 3 или 4 бяха чужденци на бул. "Витоша“, сега ако има една е добре.  И пак казвам, има светли периоди, примерно август имаше малко повече туристи, но нищо общо с 2019 година. Но както виждате и полетите вече са по-редки. Преди "Райън Еър“ примерно имаше 4 към нас на ден от Италия до София, 2 за идване и 2 за тръгване оттук, сега е на 3 дена един полет. Така че предполагам, че рецесията, която я обявяват в цяла Европа, ще се отрази и на пътуванията. Но още повече тогава ние трябва да стоим зад нашата столица, зад нашите градове – Велико Търново, Велинград, знаете, това са целогодишни курортни градове. Трябва да се рекламираме и трябва да показваме на света, че сме тук, и че има за какво да дойдат в България. Не смятам, че начинът на Борис Бонев е правилният начин.

Със сигурност има за какво чужденците да идват в България, защото страната ни е много богата.

Абсолютно има за какво. Ние сме облагодетелствани, ние имаме целогодишен туризъм. Ние имаме спа туризъм, имаме балнео туризъм, имаме планински туризъм, летен туризъм, зимен туризъм. Ние сме една от малкото страни, която може да предложи абсолютно всичко, и то на много добра цена спрямо Европа. За тази цел си трябва политика, трябва реклама, трябва работещо правителство на първо място. Най-важното нещо е тези партии да седнат и да се разберат в името на България. Има много кризи за решаване, по права линия на 400 км се води война до нас знаете, това също се отразява в туризма, няма как да не се отразява. Отразява се на абсолютно всичко. Инфлацията трябва да бъде овладяна, цените на тока, на газа трябва да бъдат овладени. И битовите потребители, небитовите потребители всъщност не трябва да излизат на свободния пазар, защото представете си, това, което се случва в бизнеса - с тройни сметки, се случи в къщите на хората, какво ще стане тогава?

А вие от бизнеса ще издържите ли тази зима на фона на инфлация?

Ние не можем да издържим без редовно правителство. Служебният кабинет каквото и да прави, те са с ограничени пълномощия. Те могат да констатират какво е състоянието, имаме срещи със служебния кабинет, с Министерство на финансите – те могат да констатират какво е състоянието, но те не могат да предприемат мерки. Тяхната отговорност е изключително ограничена. На нас ни трябва редовен кабинет, който заедно с бизнеса, синдикатите, браншовите организации да седнат и да се вземат мерки. Примерно аз обикалях в последните 2 седмици из страната много и се оказа, че в провинцията, за разлика от София, преди години още са газифицирали нашите колеги. Еми да де, ама нали за газта в последната една година и половина няма лев компенсация? Те плащат безумни сметки, казват, че няма да издържат до зимата, не зимата - до зимата няма да издържат. Сметките за ток, които плащаме ние, са 2 пъти по-високи спрямо 2019 година, след компенсацията от държавата. Тоест, ние имаме едно нарастване на ел. енергията, на работни заплати. Ръстът на заплати в нашия сектор от януари месец стана над 50%, също така поради липсата на работна ръка. Значи, ние имаме много голям ръст на разходите, а приходите са намалели с 40%. Нали разбирате, че тази сметка математически няма да издържи дълго време.

Не излиза.

Просто няма да издържи дълго време. И още по-лошото е, че ние идваме от 2 години КОВИД.

Да, които бяха унищожители.

Изпомпаха се изцяло каквито и да било ресурси, който и да е имал от нас, и държавната помощ, която получихме, която смея да твърдя, че беше недостатъчна и не достигна до всички, и собствените ресурси, и реално ние излизайки от тези 2 години КОВИД вече в много лошо финансово здраве, ние реално се сблъскахме с войната, след това с цените на енергоносителите, инфлацията. Реално ние на нито един етап нямахме време, и българският бизнес като цяло, сега аз говоря специално за туризма, но говорим и с колеги с работодателските организации, с индустрията, на нито един етап ние нямахме време да си поемем въздух. Просто и финансово да си поемем въздух, така че да посрещнем новото предизвикателство. Ние от една криза…

Влизаме в друга криза.

Да. И тази криза сега пък въобще не е ясно докога ще продължи. Виждате какво се случва в Украйна. Там нищо не изглежда на развръзка, така че трябва да предположим, че тази война ще продължи по-дълго. И ако ние сега, нашите политици в момента не успят да загърбят егото си и наистина да се държат като народни избраници, защото народът ги е пратил там, за да свършат работа. Нали, това е ясно, че народът ги е избрал, а не да си чешат егото или да се конфронтират един с друг на лични основи.

Като финал искам да ви попитам: вие споменахте, нужно е редовно правителство, и това всички го знаем, според вас ще се състави ли редовен кабинет и с какви искания вие ще отидете при тях? Какво е най-належащо при вас в момента?

Силно се надяваме да се състави такъв кабинет, просто не си представяме вариант, в който нямаме кабинет и отиваме на нови избори зимата, януари или февруари месец.  Исканията са ясни, те са представени пред работодателските организации: овладяване на инфлацията, компенсация за газа, удължаване на компенсацията за тока, доходите на хората трябва да изпреварват инфлацията, което в момента не се случва, което също удря по потреблението, и най-вече трябва да се създадат предвидимост у гражданите и в бизнеса, спокойствие. Само когато хората са спокойни, тогава може да се развива икономиката и да вървим напред. Но вариант, в който нямаме кабинет поради някакви лични техни амбиции и его, това е може би най-пагубното нещо, което може да се случи. В момента лидерите на тези партии, които народът е избрал, както видяхте, не получи никой мнозинство да управлява, тоест, народът, ние казваме: седнете, вие сте там 7 човека или 10 човека лидери на тези партии, седнете и се разберете в името на България.

Това в момента, според нас, е най-важно. Дали ще е кабинет за една година, до местните избори, там да се прави сметка, но при всички случаи всичко ще е по-добре отколкото да ходим януари или февруари на избори, и служебният кабинет, който всъщност е с добри намерения, но с вързани ръце по Конституция, да трябва да минава през тази зима. Той само може да гледа отстрани, всъщност, това трябва да стане ясно. Аз мисля, че във всички студия се обяснява това вече доста добре, че на хората им е ясно, че този кабинет всъщност каквито и добри намерения да има, а той със сигурност има, служебният кабинет може да гледа само отстрани и да изчаква общо взето да се разбират партиите. И разбирането на партиите също е желателно да се случи в рамките на един месец, а не сега да се водят 2 месеца преговори, за да се окаже в края, че нищо няма да се случи, някой да тупка топката. Защото това наистина е пагубно.

Пагубно е със сигурност.

Разбираме всички червени линии, зелени линии, този с този не иска да си говори, този с този не иска да си играе, "Дай си ми куклата, на ти пясъчника“ – това за хората и за бизнеса не стои на дневен ред.

Да, така е.

И другото, което последно искам да кажа, четейки програмите на всички партии през изборите, настина има 80% сходство в това, което те казват, което искат да направят за гражданите и за бизнеса. При 80% препокриване на програмите не виждаме проблем 6 или 10 точки да се набележат, които са най-наболели за обществото и за бизнеса, да си стиснат ръцете, и те да бъдат изпълнени в името на България. А после вече да се разделят, да се мразят, да се обичат, това няма абсолютно никакво значение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: