Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
–одители до Ѕорисов: Ќедопустимо е разхлабване на мерките на 21 декември
јвтор: ≈кип Varna24.bg 12:57 / 08.12.2020 оментари (63)1758
©
Ќедопустимо е седмици преди въвеждането на ваксината всички усили€ на експертите в правителството, на медиците, на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки, да бъдат компрометирани с оглед на краткосрочни финансови цели и с цената на хил€ди човешки животи. “ова за€виха в отворено писмо до премиера Ѕойко Ѕорисов и ц€лото правителство –одители за безопасно образование и експертната група Science in the Crisis.

ѕовод за него е вчерашното изказване на премиера, че на 21 декември ще отвори всичко.

¬ него те изтъкват, че статистическите данни са абсолютно категорични, че н€ма никакво основание да се см€та, че епидеми€та затихва и н€ма повод за разхлабване на ограничени€та.

≈то какви аргументи изложиха родителите и експертите до премиера:

—поред данните бро€т на потвърдените случаи намал€ва, което се дължи на наложените в кра€ на месец октомври ограничени€. —ериозен проблем за обективна оценка на този показател и за изкрив€ването на статистиката е продължаващо четвърта седмица намаление в бро€ на направените PCR тестове, както и все по-масовото ползване на бързи антигенни тестове, които не са част от официалната статистика.

ѕроцентът положителни тестове е един от двата останали сериозни индикатори за разпространението на вируса. »зключително високи€т д€л на позитивни проби означава, че вирусът циркулира свободно в популаци€та и триседмичните частични мерки трудно могат да го постав€т под контрол.  ритери€т на ECDC за висок процент положителни тестове е над 4%.

— оглед на това може да се направи изводът, че реалната забол€емост остава скрита. ≈динствени€т начин разпространението на вируса да бъде ограничено е наложените със «аповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки да останат и след указани€ срок (21.12.2020).  райно необходимо е резултатите от антигенните тестове да станат част от официалната статистика, ко€то отраз€ва забол€емостта в страната. ќсезаем, реален и продължителен ефект върху потвърдените нови случаи от последно въведените мерки не може да се очаква, ако те бъдат премахнати.


Ѕро€т на хоспитализираните достигна 7000 души.

“ова е най-високи€т д€л на настанени в болница от началото на пандеми€та. ƒопълнителен проблем е заразени€т медицински персонал, което остав€ цели отделени€ и клиники без възможност да лекуват пациенти. »нтензивните също са на най-високите си стойности за последните 9 месеца.


«начителни€т брой заразени медицински работници остава. ƒелът на здравните работници в общи€ брой нови случаи расте, като се увеличават и починалите от вируса медици.  апацитетът на здравната система се определ€ именно от човешки€ ресурс, като изваждането от кабинети и болници на толкова много специалисти постав€ в риск възможността за предостав€не и на първична медицинска помощ. «дравната система трудно ще се възстанови при тези човешки загуби, което и занапред ще оказва вли€ние върху смъртността на пациенти, страдащи от други забол€вани€.

¬ насто€щата ситуаци€ сме свидетели на факта, че заради претоварването на болничните заведени€ и недостига на медицински кадри много хора не могат да получат необходимата медицинска помощ и умират пред болниците, в линейките или в домовете си, докато чакат спешна помощ.

ѕочиналите продължават да се увеличават, като през изминалата седмица бро€т им за седма поредна седмица расте и постав€ антирекорди. ”величението на смъртните случаи от COVID-19 е част от общи€ ръст на този показател в страната. ”сложнената епидемична обстановка е предпоставка за висока скрита смъртност от вируса поради невъзможност за предостав€не на бърза и ефективна медицинска помощ. ”величава се и косвената смъртност заради претоварената здравна система. ≈фектът от мерките може да бъде оценен обективно само чрез анализ на смъртността, ко€то не се вли€е от тестването.

“€ и процентът положителни проби остават сравнително обективните показатели за разпространението на вируса. ¬се по-често се съобщава за загинали хора без придружаващи забол€вани€, за млади хора и дори за деца. ”величава се бро€т на починалите медици, учители, преподаватели. ќсвен в чисто човешки план тези факти постав€т остро въпроса за бъдещето на обществото ни. “ези професионалисти се изграждат с години и не могат да бъдат заменени лесно и бързо. “ова ще окаже въздействие и върху икономическата ситуаци€ в дългосрочен план, ко€то трудно ще се възстанови след нанесените човешки загуби.ќще по темата: общо новини по темата: 14466
01.04.2023 »
31.03.2023 »
30.03.2023 »
29.03.2023 »
28.03.2023 »
26.03.2023 »
предишна страница [ 1/2411 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
 ато не им се работи да си сед€т във къщи всички
0
 
 
¬ече гол€м процент от хората минаха през  овид и изградиха антитела,защо да спират да живе€т????
0
 
 
ј кои схте дава пари като не се работи ааа
0
 
 
“о и за нас н€ма угоди€ ! “а то , Ѕ. Ѕорисов , да се чуди човека , кой да слуша ! јйде малко по - сериозно! јко сме болни и стари , искаме всичко ако може да се затвори! јко сме млади и здрави и н€ма кой до гледа детето...обратно !
0
 
 
“р€бва да ги разхлаб€т за да об€в€т след това бум на заразените,следователно трети локдаун и задължителна ваксинаци€!
0
 
 
Ќе тр€бва да се разхлабват мерките сега
0
 
 
¬ие луди ли сте? “ова е напълно откачено. ƒецата от 1 и 2 клас задължително тр€бва да са в училище .
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јприл 2023 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справ€ ќбщина ¬арна с овлад€ването на последиците от проливните дъждове?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg

«а реклама:
“арифи (виж)
тел.: 0887 45 24 24
office@mg24.bg

≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2022 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: