Родните фирми натрупали над 171 млрд. лева борчове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:23 / 24.02.2015
787
Над 171 млрд. лева дългове са натрупали предприятията от нефинансовия сектор до началото на миналата година. В сравнение с 2012 година те са по-големи с 3,1 млрд. лева, съобщи вчера зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. През отчетната 2013 г. обаче в страната имаше дефлация, поради което реалната задлъжнялост на практика е много по-висока. Задълженията на предприятията от нефинансовия сектор в абсолютен размер ще продължават да растат, прогнозира експертът. Анализът показва, че междуфирмените задължения, които са в размер на 117 млрд. лева, са 68% от всички дългове на фирмите у нас.

Работещата част от родната икономика дължи на финансови институции 46,9 млрд. лева, на данъчните - 5 млрд. лева, а задълженията към персонала са едва 1%.

Само за една година задълженията между фирмите са се увеличили с 4 на сто, като ръстът се дължи предимно на увеличението на дълговете към свързани предприятия и към доставчици. Според експерта един от начините за бързо решаване на търговските спорове е чрез включване на арбитражни клаузи в договорите. Друга възможност за намаляване на междуфирмената задлъжнялост е създаването на борса за изкупуване на дългове. Това може да става чрез онлайн платформа. Освен това от камарата настояват да се изгради клирингова къща за изчистване на междуфирмени задължения с капитал, предоставен от държавния бюджет, от банките или чрез публично-частно партньорство. За осъществяването на подобна инициатива обаче са необходими поне 1 млрд. лева, които държавата ни трудно може да осигури в настоящия момент, каза Камен Колев.

През тази година от Стопанската камара очакват икономиката да има 1% ръст, като дефлацията ще продължи да расте, което на практика ще потиска развитието на фирмите, но ще подпомага бюджетите на домакинствата. Заради високото ниво на необслужваните кредити ще растат и случаите на фалити. Като най-застрашени от камарата посочват "Търговия", "Строителство" и "Услуги". Към края на 2013 г. най-високи са били задълженията на компаниите от търговията - 28 на сто, следвани от тези от индустрията, енергетиката, недвижимите имоти и строителството.

От БСК предлагат да се подобри финансовата дисциплина на държавата и общините. За целта трябва да има ускорено връщане на ДДС, да се направи публичен регистър за дължимите ДДС и акцизи, да се въведе данъчна ваканция за фирмите, които имат просрочени вземания от държавата и общините.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Доц. Владимир Зиновиев: Ще дойде момент, в който да следим цената...
Българин създаде приложение, което ще сложи край на преписването ...
Хванаха репортер от предаването на "На кафе" да шофира пияна
Морската вода е чиста, трима министри я инспектираха
Командирът на въздушната линейка: Полетът е преминал без сътресен...
Ново земетресение люшна Югозападна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).