Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Роман Рачков, агроном: Очаква се нашествие на насекоми заради липсата на студ
Автор: Йоланда Пелова 09:50 / 12.01.2023Коментари (0)1022
©
Растенията, както и всички студенокръвни животни се влияят силно от факторите температурите и тъй като те вече няколко дни не са падали под нулата - нещо, което не е нормално, има опасност селскостопанските производители да получат по-лоша или по-малка реколта и се очертават много сериозни проблеми с вредителите напролет. 

Ако температурите продължават да се развиват в тази посока, част от България няма да бъде подходяща за отглеждане на растения в досегашния вид, това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" агрономът Роман Рачков, експерт по интегрирана и биологична растителна защита в коментар по темата "Как влияе липсата на студ върху развитието на растенията".

Не само топлината влияе върху развитието на растенията, но така също и студът. Многогодишните растителни видове, овощните дървета, които отглеждаме в България, еволюционно са се развили при условията на умерения климат с ясно разграничаване на четири сезона и за да се развиват нормално, те трябва да бъдат подложени на определено количество студ, когато са в покой. Ако студът е по-малко, това се отразява много рязко върху тяхното по-нататъшно развитие, което пряко може да доведе до загуба на очакваната реколта, стана ясно от думите на Рачков.

Той подчерта, че тъй като температурите вече няколко дни не са падали под нулата - нещо, което не е нормално, има опасност селскостопанските производители да получат по-лоша или по-малка реколта и се очертават много сериозни проблеми с вредителите напролет.

"Една значима част от неприятелите по селскостопанските растения при студена зима умират, но при топла зима ще има със 100% сигурност проблеми с вредителите", каза агрономът.

Той посъветва производителите да се насочват към видове растения, които са по-подходящи към установяващите се напоследък по-високи температури.

"Ако температурите продължават да се развиват в тази посока , част от България няма да бъде подходяща за отглеждане на растения в досегашния вид", допълни Рачков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: