Романът "Тютюн" изчезва от учебниците?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (102)
10:13 / 20.06.2013
14381
Романът "Тютюн" да отпадне от списъка за изучавана литература в гимназията. Това предвиждат проектите на новите учебни програми по български език и литература, които са публикувани на сайта на Министерството на образованието. От ведомството обаче не коментираха защо романът на Димитър Димов липсва от проекта на документа. От учебните програми за гимназиален етап са отпаднали и произведенията "Хамлет" и "Дядо Горио". В проектите се забелязва и разместване на изучаваната литература, като много от произведенията са изместени с един клас надолу. Така например Талевият роман "Железният светилник" ще се учи в 11-и, а не в 12-и клас, както беше досега. Вазовата "Епопея на забравените" и одата "Опълченците на Шипка" пък ще се учат в 10-и вместо в 11-и клас. Същото важи и за стихотворението на Христо Ботев "Хаджи Димитър".

Друга новост е, че в програмата на деветокласниците е предвидено да се учат откъси от "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго. В учебните програми за 12-и клас по български език пък е предвидено учениците да пишат есета по граждански проблеми. Дванадесетокласниците ще съчиняват мотивационни писма, сивита, интервюта, резюмета, както и ще се учат да редактират текстове. Целта на новите учебни програми е да се увеличат часовете по практически занимания, за сметка на теорията. Затова съотношението практика-теория е 60:40. Учебните програми подлежат на обществено обсъждане. Те могат да влязат сила чак когато бъде приет нов закон за училищно и предучилищно образование.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (102)
Още новини от Национални новини:
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...
"Медицински надзор" извади комплексните оценки за МБАЛ "Мама и аз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).