Росен Плевнелиев: България е прекрасно място, на което Господ много е дал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
12:02 / 19.04.2016
1298
Страната ни е горд член на ЕС и НАТО. Тя е стабилна във време на нестабилност и дава пример на всички останали в региона. България се модернизира, прави тежки реформи. Тя фактор на стабилност на Балканите и се гордеем със своята балансирана коректна външна политика. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев, по време на ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции.

По думите му, настъпващата нова индустриална революция отваря ново измерение и възможности. "Следващата голяма идея може да се роди от всеки ъгъл на планетата. Със сигурност някое от светлите големи идеи ще се родят и в София", заяви той.

"По скорост на интернет България е на едно от първите места в света. Обучените в страната ни програмисти са на световно ниво. Нашите ученици и студенти се представят отлично на всички възможни международни олимпиади по физика, математика, по химия, лингвистика, програмиране, биология", обясни президентът.

"България в световната класация на всички държави от планетата, от всички олимпиади, за всички времена е на 5-та позиция, след Южна Корея, Китай, САЩ, Русия. Ние сме пети и това е доказателство за таланта, който има тук в България и на Балканите като цяло", поясни той.

"По думите му, страната ни предоставя най-ниските данъци в Европа и най-ниските разходи за производство и труд, и предоставя добро качество на живот. Президентът изтъкна някои предимства на страната ни - природа, минерални извори, плажове.

"За да си дадете сметка, че това е прекрасно място, на което Господ много е дал - наше задължение е да го пазим", призова Росен Плевнелиев.

"България е най-богата на минерални извори в Европа след Исландия, имаме прекрасни плажове, ски писти, целогодишен туризъм на всички негови форми и изключително богато културно наследство", припомни той.

"България създаде и първата иновационна екосистема в областта на информационни и комуникационни технологии и първия високотехнологичен парк. Въведохме ускорена процедура за издаване на сини карти на програмисти и инженери на целия свят, които могат спокойно да дойдат и да работят в страната ни", посочи той и благодари на правителството за съдействието.

По думите му, имаме и на какво да стъпим. През 80-те години България бе силициевата долина на комунистическия блок. Тогава, ако видите статистиката на Световна банка, тя е третия най-голям търговец на компютърни компоненти в света, през 80-те години, след Съединените щати и Тайван", припомни Росен Плевнелиев.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Зам.-министър Якимов: 100 млн. евро ще бъдат насочени през ФнФ за...
Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за национал...
Посланикът на САЩ у нас: Не се месим във вътрешнополитическия жив...
Над килограм контрабандни златни изделия бяха задържани на "Капит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).