Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Плевнелиев: Успях да бъда независим президент
Автор: Екип Varna24.bg 14:11 / 21.01.2016Коментари (5)1094
©
Президентът не взема и не трябва да взема решения, нито да бъде информиран в подробности за дейността на комисията, която се произнася кой политик или държавник да бъде охраняван от Националната служба за охрана. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на годишната си пресконференция.

В отговор на журналистически въпрос президентът припомни, че още през 2012 г. Консултативният съвет за национална сигурност постигна съгласие по законодателната рамка за сектор "Сигурност", включително за изработването на Закон за Националната служба за охрана. "НСО е длъжна да документира всяко решение и да работи по ясни правила, включително за дейността на комисията, която взема решенията за охрана на българските държавници", посочи президентът и допълни, че след влизането в сила на Закона за НСО комисията е заседавала многократно.

"Комисията е длъжна да вземе отговорни и аргументирани решения. НСО обаче няма аналитично звено, каквито имат ДАНС и МВР. Затова има закон и правила, които трябва да се спазват. Отговорността за назначаването и отпадането на охраната - не по телефона и аргументирано и с ясни документи от страна на отговорните служби - е на началника на НСО", поясни президентът. "Във всеки един момент, в който получа доказателства, че се е работило извън правилата и процедурите, ще бъда безкомпромисен", категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

Пред медиите държавният глава припомни и принципните си позиции срещу олигархията в България. "Питам кой политик какво точно свърши срещу олигархията. Всички декларираме, че сме за социалноотговорна и сме против олигархична икономика. Най-силната мярка срещу българската олигархия бе предприета от първото служебно правителство, което въведе правила за прозрачност и управление на публичните средства в банковите институции. Това, че се срути олигархичната банка на България, има първопричини и в отговорните действия на едно смело служебно правителство", коментира президентът.

Росен Плевнелиев посочи категоричните си позиции по отношение на досиетата "КТБ", както и реакцията си срещу опита за назначаване на Венета Марковска за член на Конституционния съд в края на 2012 година, а също така откритата си и принципна реакция по украинската криза и по кибератаките срещу българските институции през октомври 2015 година. "Това бяха задкулисни действия срещу законността. Понякога се чувствам сам в тези свои действия. След като български политици говорят толкова много за върховенство на закона, имат ли смелостта да посочат кой нарушава принципа на върховенство на закона. Кой друг взе отношение по кибератаките срещу българската държавност, след като всички, които присъстваха на КСНС, чуха доклада на ДАНС. Защо мълчат те и кой говори", попита държавният глава. "В интерес на българското общество и на държавата ни е да бъдем честни и освен да говорим, добре е да действаме и съм спокоен с действията си като държавен глава по тази тема", заяви още президентът Росен Плевнелиев.

По отношение на избора на началник на отбраната върховният главнокомандващ Въоръжените сили посочи, че решенията по назначенията на висшия команден състав се вземат винаги в режим на диалог. "Не се действа по спешност. Най-важна е професионалната основа и ценностните качества на началника на отбраната. Като държавен глава съм задал ясно посоката за интеграция и за повишаване на съвместимостта с партньорите. Същевременно когато Министерството на отбраната и правителството вземат решения, очаквам принципни позиции и ангажименти дали началникът на отбраната ще работи в тази посока. Аз съм партньор в този процес", каза президентът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Този пак се изказа неподготвен.НЕ МУ СПИРАЙТЕ ХАПЧЕТАТА,МОЛЯ ВИ!!!!!
+1
 
 
Глей па тоа ревльо къ си вярва? Чак говори за себе си, че бил "президент"! Радвай се Росенчо, че народа е оскотял до борба за залък хляб и няма време да те мисли точно теб! Ако беше в Румъния или Сърбия за Турция и Гърция да не говорим, досега да си увиснал на някой стълб!
Aнонимен
на 21.01.2016 г.
+6
 
 
да независим от народа. но зависим от запада особено от американци и турци.
+5
 
 
Аха,а американските шефчета къде ги забрави бе,Чехльо?
Aнонимен
на 21.01.2016 г.
+6
 
 
Вярно, независим от народа си, но яко зависим от олигархията на запада. По-голямо раболепие не съм виждал и у куче пред месар.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: