Росен Желязков: Стоим рамо до рамо с нашите братя от Израел

Автор: Неда Узунколева
Коментари (1)
22:19 / 06.11.2023
771
Ясно заявяваме, че стоим рамо до рамо с нашите братя от Държавата Израел, подкрепяме тяхната справедлива кауза и тяхното неотменимо право да защитят себе си, своите домове и своята родина. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на възпоменателната церемония в Софийската синагога в памет на загиналите по време на терористичната атака в Израел на 7 октомври 2023 г. Организатори на церемонията "На тридесетия ден“ са Организацията на евреите в България "Шалом", Централният Израилтянски духовен съвет, Федерацията на ционистите в България и Организацията на приятелите на Израел в България "Негев". 

Изминаха 30 дни от началото на една от най-зловещите войни, която с изразните средства и по начина на водене минава пределите на човешкото въображение, каза председателят на парламента. Той отбеляза, че от 1949 година, когато Женевската конвенция е в сила, има писани и неписани правила за това, че трябва да се спазва хуманно отношение към цивилното население и има наказания, предвидени за военни престъпления. Днес сме свидетели на нещо, което е отвъд понятието за война - това е терор в неговите най-страшни измерения, защото е повсеместен, насочен основно към цивилното население, отвъд правилата за водене на война, отвъд правилата на хуманизма, отвъд човешкото, подчерта Росен Желязков.

Председателят на парламента отбеляза и начина, по който се водят действията - от една страна, човешки щитове, които предпазват терористите, от друга – отношението на израелската армия, която дава възможност на мирното население да се евакуира. По думите на Росен Желязков нашата задача и задължение е да заставаме на ясната позиция - Израел има правото да води тази война,  да я води без търсенето на симетрия, защото  при воденето на война симетрия няма, когато се воюва с враг, който не подбира средства и цели, атакува деца, мирни граждани и взима заложници.

Днес народът на държавата Израел има правото да живее и да се развива в своята земя, да отглежда децата си, но и да се защитава, подчерта председателят на Народното събрание. По думите му тази защита е за всички нас, защото това е защитата на цивилизационния избор, защитата на прогреса срещу мракобесието. 

В еврейската традиция на 30-тия ден се почита паметта на загиналите. На церемонията беше отправена и молитва за здравето и освобождението на заложниците.

На събитието присъстваха роднини на отвлечени израелски граждани, представителите на институциите, дипломатическия корпус, общественици.

Виж коментарите (1)

Още по темата (350):
08.06.2024 Израел спаси четирима заложници, отвлечени от ХАМАС от музикалния фестивал "Супернова"
07.06.2024 ООН добавя Израел към "списъка на срама" за предполагаеми нарушения на правата на децата по време на война
03.06.2024 Милен Керемедчиев: "Хамас" са големият победител на идеологическия фронт
02.06.2024 Малдивите забраниха влизането в страната на граждани с израелски паспорти
01.06.2024 Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не бъде
унищожена
01.06.2024 Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с външните министри на Турция, Саудитска Арабия и Йордания
Още новини от Национални новини:
МОН: Десетокласниците писаха по откъс от "Извора на Белоногата" н...
"Военна полиция" предотврати опити за имотни измами с фалшиви док...
Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България"
85.47% от протоколите на ЦИК са готови
Рестрикциите по гръцките пътища: Ще се разделите с 1500 евро и кн...
Резултатите при 77,87% обработени протоколи от ЦИК са ясни - има ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).