Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Жялзков: Очакваме до края на годината Австрия да свали ветото за приемането ни в Шенген
Автор: ИА Фокус 19:46 / 10.10.2023Коментари (0)619
©
Очакваме до края на годината да приключат успешно триалозите, свързани с пакта по миграция и убежище, и Австрия да свали ветото за приемане на България в Шенген, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след среща с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, информираха от пресцентъра на Народното събрание.

Гостът е на еднодневно официално посещение в България по покана на българския си колега. Той разговаря с председателя на Народното събрание Росен Желязков и с представители на парламентарните групи.

Позицията на Австрия за приемане на България в Шенген не е свързана с изпълнение от страната ни на критериите за членство, подчерта Росен Желязков.

Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще оптимизира шенгенския режим, ще позволи съсредоточаването на повече ресурси по външните граници, ще благоприятства процесите по миграцията, в т.ч. и въпросите с реадмисията и предоставянето на убежище, каза пред медиите председателят на българския парламент. Той изрази надежда българската позиция да бъде добре разбрана и артикулирана в австрийското общество. Очакваме по време на Испанското председателство още в края на тази година да приключат успешно триалозите, свързани с пакта по миграция и убежище, така че очакванията на Австрия да бъдат удовлетворени и България да се възползва от свалянето на австрийското вето, заяви Росен Желязков.

Председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка посочи, че пред Европа стоят тежки проблеми, които страните могат да решат само заедно и един от тях е миграцията. Не разбирайте ветото за Шенген като вето за България, обърна се той към българските депутати. Много трудно се решихме на това вето, допълни Соботка. Ние виждаме усилията, които полагате за сигурността на европейските граждани, но целият ЕС трябва да разбере, че политиката за бежанците трябва да дава възможност те да се интегрират, подчерта председателят на Националния съвет на Австрия. Той призова българските парламентаристи да участват в изработването на една разумна миграционна политика на ЕС.

Ясно е, че от 2015 г. шенгенското пространство не функционира по начина, по който трябва, същото се отнася и за Дъблинското споразумение, каза след срещата в изявление пред медиите председателят на Националния съвет на Австрия. Той отбеляза, че в момента са въведени гранични контроли на много места в Европа.

"Именно по тази причина ние наложихме ветото за влизането на България в шенгенското пространство, което искам изрично да подчертая, че не е свързано с България. България изпълнява своите задължения по отношение на критериите за приемане в шенгенското пространство. Аз лично имах възможността да се убедя днес в това на българо-турската граница“, заяви Волфганг Соботка.

България за нас е много важна, моето посещение е знак за уважението, което изпитваме към страната ви, отбеляза на срещата председателят на Националния съвет на Австрия. Той увери, че срещу България няма негативно отношение в Австрия. През последните години икономическите връзки между нас се засилиха, ние много ценим българския пазар, а също и внасяме от България, каза председателят на Националния съвет на Австрия.

Посещението на Волфганг Соботка в България е знаково, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той отбеляза, че от далечната 2007 г. у нас не е идвал председател на австрийския Национален съвет. Тази визита е в изключително важен момент в частност за България, момент, в който взаимоотношенията между отделните държави, съблюдаването на всички принципи на международното право, са поставени на изпитание и отношенията между партньори са изключително важни, подчерта Росен Желязков.

По думите на председателя на парламента отношенията между двете страни се развиват добре и динамично. България и Австрия нямат нерешени въпроси помежду си, отбеляза Росен Желязков и добави, че споделят едни и същи виждания по отношение на общата европейската външна политика и политиката за сигурност.

На срещата беше засегната и темата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. Ние подчертахме, че по отношение на Скопие не поставяме условия, но сме категорични, че началото на преговорния процес може да започне само тогава, когато парламентът в Република Северна Македония гласува за промяната на конституцията и за включването на българската народност в нея, заяви Росен Желязков

Преди началото на разговорите в Народното събрание Волфганг Соботка поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в София.



Още по темата: общо новини по темата: 530
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: