Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росица Кирова: Балканските държави могат да са двигател на европейската икономика
Автор: Екип Varna24.bg 13:20 / 27.06.2023Коментари (0)468
© Софийския икономически форум
Балканските държави са не само пазар с равен дял на този на Великобритания, но те могат и да се двигател за европейската икономика. Това заяви заместник-председателят на 49-ото Народно събрание Росица Кирова, която участва в Софийския икономически форум ІV, информират организаторите.

Тя декларира, че България е готова да работи със съсeдните страни за повишаването на инвестициите в региона.

"Очите ни са в Украйна, за да гарантираме живота на хиляди невинни хора и да защитим мира. Сред темите за войната в Украйна и плановете за присъединяването на Западните Балкани към ЕС, искам да помислим за уроците, които сме си взели от грешките от миналото и за поуките от това, че трябва да се възползваме от откритите възможности. Предизвикателствата променят живота ни всяка минута“, посочи Кирова.

Тя добави, че е представител на един от най-ниско развитите в икономическо отношение региони в Европа – Северозападна България.

"Инфраструктурата в нашия регион е много по-зле развита отколкото в Западните държави и следователно нашият стандарт на живот е съизмерим с развитието на инфраструктурата и трябва да се стремим към нейното развитие. Това би означавало, че вече няма да има Европа на две скорости и въпросът е как това зависи от взаимното ни сътрудничество и какъв напредък постигаме по проекти, които са национални, балкански, европейски и от международно значение“, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание.

Тя даде пример, който е свързан с икономическото развитие на Северозападна България – проектът за тунел под прохода "Петрохан“. По думите й преговорите за него се водят от години, но реални стъпки са направени чак след 2018 г., когато правителството решава да даде "зелена светлина“ на този проект и да започне проучване.

"Към този момент този проект е приет като част от инициативата "Три морета“ и става приоритет за България. Това беше резултат на дълги преговори с местната общност, на преодоляването на протести и съобразяването с граждански искания. Определяйки го да стане един от трите приоритетни проекти за България, се оказа че това не е достатъчно поради липсата на правителство и политическата криза, защото всяка една идея можеше да бъде унищожена от това, че никой не предприемаше нищо. Не бива да допускаме забавяне на проекта, защото не са само това е най- пряката връзка със София и с "Дунав мост“ 2, това е връзката със Солун, с Румъния, с Европа, но за тази цел България трябва да разчита не само на средства от ЕС и националния бюджет, но и на частен капитал. Ролята на частните инвеститори трябва да се разшири и да нараства постоянно. Необходимо е за тази цел да дадем гъвкавост и стабилност в законодателството“, каза Росица Кирова.

Според нея три законодателни инициативи трябва да намерят място в дневния ред на Народното събрание.

Тя смята, че трябва да има промени в Закона за публично- частното партньорство за привличане на инвеститори.

"Трябва да си почистим къщичката и внимателно да предлагаме стимули на инвеститорите, като се съобразяваме и с националните си приоритети“, призова заместник-председателят на парламента.

"На второ място трябва да се ревизира Закона за концесиите и да се увеличат таксите, защото в България в момента нямаме детайлен анализ за металите, които се добиват, а нашата цел е да използваме тези ресурс грижата на добър стопанин“, отбеляза Росица Кирова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: