Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Гашаров е носителят на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора"
Автор: ИА Фокус 15:07 / 01.02.2023Коментари (0)1137
© Фокус
Румен Гашаров е носителят на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора", предаде репортер на Агенция "Фокус". По традиция наградата беше връчена на рождената дата на Владимир Димитров – Майстора, навършиха се 141 години от рождението на големия български художник. 

Преди церемонията бяха поднесени цветя на паметника на Майстора, пред градската художествена галерия. Цветя поднесоха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, председателят на Общински съвет  - Кюстендил Иван Андонов, зам.-кметовете Росица Плачкова и Виктор Янев, секретарят на Община Кюстендил Светослав Василев и директорът на Художествена галерия "Владимир Димитров Майстора" доц. д-р Валентин Господинов.

Носителят на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" за 2022 г. е Румен Гашаров. Тя бе връчена от председателя на ОбС в града Иван Андонов. Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година.

Номинацията за наградата е направена за изложбата "Бруто – нето, представяща творчеството на Румен Гашаров, проследяваща промените в живописта му през годините – от ранните творби, в които реалността вече е поставена под съмнение до добре познатите негови знакови мащабни платна. Тя представя на публиката и най-вече на младите зрители, тематичния кръг на този ярък творец, в който основно място заема малкият човек. Тема, която последователно защитава и досега в българската живопис.

За 60 години творчески път Румен Гашаров създава значително количество живописни платна, колажи, илюстрации. "Брутото“ в творческото ежедневие на художника стъписва. Това е едно неизменно постоянство – творческо постоянство, в търсенето на нетото – "нетото“ на неговото изкуство. Онова чисто изкуство като есенция на творческата мисъл и вглеждане в многообразието на живота.

От името на наградения беше прочетено слово. В него се казва: "Наскоро проумях, защо Борис Георгиев е нарекъл портрета на Владимир Димитров – Майстора земетръс. Защото всяко ново, силно художествено явление предизвиква разместване на културните пластове. Някои се издигат, други безвъзвратно пропадат. Майстора е точно от тези художествени явления, които с появата си поставят едно ново начало в българската изобразителна култура. Мнозина мислят, че трябва да са новатори всеки ден. По-скоро трябва да изхождат от традицията, ако могат да я развиват. Радваме големият интерес, който моята изложба предизвика сред младата публика. Навярно картините не са само отражение на миналото, а имат значение и днес. Благодаря за наградата“. Наградата на името на Майстора се състои от статуетка, диплом и ваучер на стойност 8 000 лева. По волята на носителя на наградата ще бъдат връчени 1 000 лева в помощ на украинските бежанци.

С Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора", посмъртно бе удостоен  и Румен Жеков.

По традиция след церемонията бе открита изложбата и на Атанас Парушев, носител на Националната награда за живопис за 2021 година. Участниците в честването посетиха и къщата музей "Владимир Димитров – Майстора“ в село Шишковци, където бяха поднесени цветя пред паметника на художника.

Венцеслав ИЛЧЕВ


В Кюстендил връчиха Националната наградаза живопис на името на Майстора








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: