Румен Гечев: ГЕРБ няма да може да състави правителство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:51 / 05.12.2022
530
"Първата партия – ГЕРБ, няма да може да състави правителство и се оказахме прави.Ние го казахме отдавна - още във вечерта след изборите, че ГЕРБ няма да срещне парламентарна подкрепа за съставяне на правителство" това каза Румен Гечев от БСП, цитиран от NOVA.

Той добави: "По-голямата част от българския народ иска правителство. Правителство трябва да бъде направено – най-вероятно с третия мандат, но не и на всяка цена".

Проф.Гечев  изрази мнение и по темата за хартиените бюлетини:

"Даваме право на избор на хората как да гласуват. Ако се съмняват в машината, могат да гласуват с хартия. Ако се съмняват в хартията, да гласуват с машина".

Той уточни, че хартията, която ще излиза от машината при гласуване, ще е със защита от БНБ, каквато има и хартиената бюлетина.

"Аз съм изумен от някои колеги, които говорят за някаква "хартиена коалиция". Това е коалиция "Европейски съюз" – така гласуват в целия Европейски съюз, така ще гласуваме и ние", добави той.

По темата за ветото на Нидерландия за влизането на България в Шенген, Гечев счита че  зад решението да откажат на България да влезе в Шенген, стоят други държави. Той посочи, че България е изпълнила техническите условия и определи решението като несправедливо и цинично.

"По данни на Евростат страните, които са с най-много бежанци, са Германия, Италия, Франция и Испания. Очевидно, че има пробив и на българските граници, но сравнено с тях, това е капка в морето. Същите страни, които напълниха Европа с няколко милиона мигранти казват: "Защо 300 души са преминали границата ни?" 207 хил. души са влезли в ЕС, откъде, през България ли? Защо тези страни не се изключат от Шенген?", попита Гечев.

"Причината е съвършено друга и тя е много сложна, но вината е основно българска. Българският политически елит имат робско поведение. Част от политическия елит продава българските интереси. Когато звъннат от Брюксел или Вашингтон, те стоят прави и ги е страх да седнат след края на разговора", каза проф. Гечев.

"Европейският съюз казва, че продукти, които са произведени в България, могат да бъдат изнасяни, но се намират "българи", които казват: "Не искаме да изнасяме, искаме бензинът да ни стане два пъти по-скъп". Хората, които твърдят, че не трябва да се възползваме на дерогациите на ЕС, а трябва да се самообесим, са антибългари", каза социалистът във връзка с износа на петрол от "Лукойл Нефтохим".

Той прогнозира, че ако следваме дерогациите, приети от ЕК, няма да има проблем с цената на горивата. Ако обаче следваме препоръките на "антибългарските ястреби" – ще има значително повишение на тази цена.

"Нефтохим" не е руски, това е българска фирма, която произвежда в България. Нека гледаме българския интерес", каза в заключение проф. Румен Гечев

Виж коментарите (0)

Още по темата (868):
06.06.2023 Кирил Петков: Връщаме силата на парламентарната република
06.06.2023 Мария Габриел: Доказахме, че с диалог и разум можем да постигнем резултати
06.06.2023 Напрежение пред сградата на парламента
05.06.2023 Проф. Ивайло Дичев за правителството: Намери се компромис, който позволява страната да тръгне напред
01.06.2023 Десислава Атанасова след боя в НС: Това управление на държава ли е?
30.05.2023 Георги Киряков: Последните събития ще мобилизират електората за радикална промяна
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).