Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Гълъбинов: Летният сезон не оправда очакванията за приходи
Автор: Екип Varna24.bg 16:01 / 19.09.2023Коментари (0)650
©
Не е добра новината, че туристическия ни сезон, летния, тази година, като че ли не оправда очакванията ни от гледна точка на бюджетни приходи. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" икономистът и финансист Румен Гълъбинов. "И от Национална агенция по приходите (НАП), в общи линии, преди още да са обобщили крайните резултати, ние ще ги знаем някъде към средата на октомври, но дори и преди това, се изказаха някои съмнения, че този сезон, тази година не е достатъчно добра за бюджетните приходи", добави Гълъбинов.

Експертът обясни, че от една страна имаме продължаващо по-ниско ДДС на заведенията и ресторантите за обществено хранене, което ще продължи до края на годината да бъде привилегия за този сектор. От друга страна, вероятно посещаемостта, консумацията и потреблението не са оправдали първоначалните очаквания, както и размера на сивата икономика, която все още я има в туристическия бизнес.

"Не винаги се издават касови бележки и т.н., откъдето понамалява и събираемостта на данъци. Това са, да кажем опасностите и накратко, причините за това бюджета да се задържа, или да пада като приходи. Едва ли до края на годината, за оставащите три месеца, може да се прави наново актуализация на този бюджет, който беше приет буквално за 5 месеца. И сега, на втория му месец да се прави актуализация за следващите три месеца, това едва ли е най-добрата стратегия. По-скоро трябва да се открият резерви, а тях ги има. Те са както в капиталовите разходи, където трябва да се огледа внимателно капиталовата програма, доколко продължава да бъде реалистична, дори и в този си вид на орязани там разходи, доколко ще е реалистична до края на годината, тази капиталова програма. От друга страна, като разходи трябва да се видят и общодържавните административни разходи, това също беше застъпено, когато се приемаше този бюджет. Те да бъдат по възможност понамалени до края на годината", добави Румен Гълъбинов.

Според него няма как за последните три месеца да се променят данъци, като се увеличават. Той не препоръчва това. По-скоро, като приходоизточници и възможност за укрепване на бюджетния баланс, би могло да се ползва заемно финансиране. Без него няма как да минем, смята още специалистът - финансист.



Още по темата: общо новини по темата: 804
11.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: